Wykonanie
Lubie tartę z
porami, zupę z
porów, zapiekankę również - nie robiłam jeszcze ciepłego dodatku do
mięsa. Wyboru specjalnego nie miałam - dwa olbrzymie
pory najbardziej rzucały się w lodówce, na nich skoncentrowałam się i one też nadały charakter kompletenego dania w potrawie na zdjęciu.
Pory częściej będą gościć w mojej kuchni, o deserach z udziałem
porów jeszcze nie myślę :)Duszone
pory mają charakter lekko kwaskowy dzięki zastosowaniu
wina, choć same w sobie są lekko słodkie, ale nadal wyraziste.Ten post dotyczy duszonych
porów w musie, natomiast na zdjęciu jest kompletne danie:
Ziemniaki zapiekane w
szynce, z musem z duszonych
porów .Mus z kawałkami
porów:Składniki dla 3 osób :2-3 duże
porybiałe wino 50 ml, lub 3 łyżki
białego octu winnegozioła prowansalskie - łyżeczka,
sól, świeżo mielony
pieprz, świeżo starta
gałka muszkatołowamasło - 2 łyżki
śmietana kremówka - 1-2 łyżkiząbek
czosnkuPrzygotowanie:umyte
pory kroimy w cienkie plasterki (ja kroję białą część
pora i połowę części zielonej)podgrzewamy
masło na patelni, dodajemy pokrojony
czosnek, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone
pory i
przyprawy mieszamy składniki razem i dusimy przez 5 minut po przykryciemdodajemy
białe wino lub
ocet, mieszamy i dusimy do miękkości (
por ma być miękki, ale ma nie rozpadać się)1/3
porów wraz ze
śmietanką miksujemy blenderem na puszysty musotrzymany mus łączymy z duszonymi
porami, doprawiamy do smaku i podajemySmacznego:)
