ßßß Cookit - przepis na Duszone pory w musie

Duszone pory w musie

nazwa

Wykonanie

Lubie tartę z porami, zupę z porów, zapiekankę również - nie robiłam jeszcze ciepłego dodatku do mięsa. Wyboru specjalnego nie miałam - dwa olbrzymie pory najbardziej rzucały się w lodówce, na nich skoncentrowałam się i one też nadały charakter kompletenego dania w potrawie na zdjęciu. Pory częściej będą gościć w mojej kuchni, o deserach z udziałem porów jeszcze nie myślę :)
Duszone pory mają charakter lekko kwaskowy dzięki zastosowaniu wina, choć same w sobie są lekko słodkie, ale nadal wyraziste.
Ten post dotyczy duszonych porów w musie, natomiast na zdjęciu jest kompletne danie: Ziemniaki zapiekane w szynce, z musem z duszonych porów .
Mus z kawałkami porów:
Składniki dla 3 osób :
2-3 duże pory
białe wino 50 ml, lub 3 łyżki białego octu winnego
zioła prowansalskie - łyżeczka, sól, świeżo mielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
masło - 2 łyżki
śmietana kremówka - 1-2 łyżki
ząbek czosnku
Przygotowanie:
umyte pory kroimy w cienkie plasterki (ja kroję białą część pora i połowę części zielonej)
podgrzewamy masło na patelni, dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pory i przyprawy mieszamy składniki razem i dusimy przez 5 minut po przykryciem
dodajemy białe wino lub ocet, mieszamy i dusimy do miękkości (por ma być miękki, ale ma nie rozpadać się)
1/3 porów wraz ze śmietanką miksujemy blenderem na puszysty mus
otrzymany mus łączymy z duszonymi porami, doprawiamy do smaku i podajemy
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/03/duszone-pory-w-musie-braised-leeks-in.html