Quiche (czyt.: kisz) przygotowałam wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo . J est to rodzaj placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, zalanego jajeczno-śmietanową masą. Zapiekamy w dużej, okrągłej lub prostokątnej formie (opcjonalnie w małych foremkach do tarteletek).To szybkie danie imprezowe, czy np. na kolację - przygotowanie i pieczenie zajmuje w sumie pół godziny.200 g pora200 g szynki dojrzewającej lub wędzonej1 łyżka masła4 jaja400 ml śmietany 30%1 opakowanie ciasta francuskiegosólprzyprawy Galeo: czosnek granulowany, pieprz, zioła prowansalskiePora oraz szynkę pokrój w cienkie plastry i podsmaż na maśle.W misce wymieszaj jaja, śmietanę i przyprawy.Formę do tarty (lub małe foremki) wyłóż ciastem francuskim.Nałóż do nich szynkę z porem i zalej przygotowaną masą.Piecz 12-15 minut w temperaturze 180'C.Podawaj na ciepło lub zimno.