ßßß Cookit - przepis na Quiche z porem i szynką

Quiche z porem i szynką

nazwa

Wykonanie

Quiche (czyt.: kisz) przygotowałam wraz z kilkoma blogerkami na warsztatach kulinarnych z Galeo . J est to rodzaj placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, zalanego jajeczno-śmietanową masą. Zapiekamy w dużej, okrągłej lub prostokątnej formie (opcjonalnie w małych foremkach do tarteletek).
To szybkie danie imprezowe, czy np. na kolację - przygotowanie i pieczenie zajmuje w sumie pół godziny.
200 g pora
200 g szynki dojrzewającej lub wędzonej
1 łyżka masła
4 jaja
400 ml śmietany 30%
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól
przyprawy Galeo: czosnek granulowany, pieprz, zioła prowansalskie
Pora oraz szynkę pokrój w cienkie plastry i podsmaż na maśle.
W misce wymieszaj jaja, śmietanę i przyprawy.
Formę do tarty (lub małe foremki) wyłóż ciastem francuskim.
Nałóż do nich szynkę z porem i zalej przygotowaną masą.
Piecz 12-15 minut w temperaturze 180'C.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/04/quiche-z-porem-i-szynka.html