ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki zapiekane w szynce

Ziemniaki zapiekane w szynce

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki zapiekane w szynce z duszonymi porami, to efekt kreatywnego spojrzenia na zapasy jedzenia zgromadzone w lodówce, a niewiele w niej w tym dniu miałam. Może dlatego, tak szybko podjęłam decyzję, co zjemy w dniu dzisiejszym na obiad. Polskie przysłowie mówi, że "od przybytku głowa nie boli", ale u mnie w kuchni to przysłowie nie sprawdza się, jest odwrotnie: moja kreatywność jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości zawartości mojej lodówki. Mam znajomą, która układa jadłospis na cały tydzień i pod to menu przygotowuje listę zakupów. Zazdroszczę takiego podejścia, ale u mnie ono nie sprawdza się, bo jak mam wiedzieć w piątek, na co będę mieć ochotę we wtorek? No, ale jest to sposób, aby co drugi dzień nie chodzić na zakupy, bo w domu ciągle czegoś brakuje, często składnika, którego niczym innym nie da się zastąpić.
A jak Wy robicie zakupy? Macie jakiś własny skuteczny sposób, aby co chwilę nie chodzić do sklepu?
Składniki dla 3 osób :
6 sporych ziemniaków ( ja policzyłam po 2 na osobę, można inaczej)
opakowanie szynki dojrzewającej, jeśli mamy więcej ziemniaków radzę kupić dwa opakowania
oliwa
sól, pieprz, gotowa przyprawa do ziemniaków (jak nie mamy gotowej, to dajemy zioła prowansalskie, startą gałkę muszkatołową)
gałązki świeżego rozmarynu
mała cukinia
Przygotowanie:
ziemniaki obieramy, dzielimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż będą ugotowane, ale nie będą rozsypywać się (mają zachować kształt po przekrojeniu)
ziemniaki w zależności od wielkości dzielimy na mniejsze kawałki, każdy kawałek owijamy cieniutkim plastrem szynki dojrzewającej (ja w zależności od wielkości kawałka ziemniaka kroiłam jeden plaster szynki wzdłuż na dwa lub trzy podłużne mniejsze plastry) i układamy w naoliwionym naczyniu, w którym będziemy chcieli je zapiekać
cukinię kroimy na średnie plastry (jak będą zbyt grube, to mogą nam nie podpiec się)
ułożone na blasze lub w naczyniu ziemniaczki owinięte szynką, wraz z cukinią, możemy podlać z góry lekko oliwą i posypać ziołami, lekko posolić (szynka jest słona i ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie), popieprzyć
ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 stopni do czasu, aż ziemniaczki, cukinia i szynka będą przypieczone na złoty kolor - minimum 30 minut.
Mus z kawałkami porów:
Składniki dla 3 osób :
2-3 duże pory
białe wino 50 ml, lub 3 łyżki białego octu winnego
zioła prowansalskie - łyżeczka, sól, świeżo mielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
masło - 2 łyżki
śmietana kremówka - 1-2 łyżki
ząbek czosnku
Przygotowanie:
umyte pory kroimy w cienkie plasterki (ja kroję białą część pora i połowę części zielonej)
podgrzewamy masło na patelni, dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pory i przyprawy mieszamy składniki razem i dusimy przez 5 minut po przykryciem
dodajemy białe wino lub ocet, mieszamy i dusimy do miękkości (por ma być miękki, ale ma nie rozpadać się)
1/3 porów wraz ze śmietanką miksujemy blenderem na puszysty mus
otrzymany mus łączymy z duszonymi porami, doprawiamy do smaku i podajemy
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/03/ziemniaki-zapiekane-w-szynce-z-musem-z.html