Wykonanie
Ziemniaki zapiekane w
szynce z duszonymi
porami, to efekt kreatywnego spojrzenia na zapasy jedzenia zgromadzone w lodówce, a niewiele w niej w tym dniu miałam. Może dlatego, tak szybko podjęłam decyzję, co zjemy w dniu dzisiejszym na obiad. Polskie przysłowie
mówi, że "od przybytku głowa nie boli", ale u mnie w kuchni to przysłowie nie sprawdza się, jest odwrotnie: moja kreatywność jest odwrotnie proporcjonalna do wielkości zawartości mojej lodówki. Mam znajomą, która układa jadłospis na cały tydzień i pod to menu przygotowuje listę zakupów. Zazdroszczę takiego podejścia, ale u mnie ono nie sprawdza się, bo jak mam wiedzieć w piątek, na co
będę mieć ochotę we wtorek? No, ale jest to sposób, aby co drugi dzień nie chodzić na zakupy, bo w domu ciągle czegoś brakuje, często składnika, którego niczym innym nie da się zastąpić.A jak Wy robicie zakupy? Macie jakiś własny skuteczny sposób, aby co chwilę nie chodzić do sklepu?Składniki dla 3 osób :6 sporych
ziemniaków ( ja policzyłam po 2 na osobę, można inaczej)opakowanie
szynki dojrzewającej, jeśli mamy więcej
ziemniaków radzę kupić dwa opakowania
oliwasól,
pieprz, gotowa
przyprawa do ziemniaków (jak nie mamy gotowej, to dajemy
zioła prowansalskie, startą
gałkę muszkatołową)gałązki świeżego
rozmarynumała
cukiniaPrzygotowanie:
ziemniaki obieramy, dzielimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż będą ugotowane, ale nie będą rozsypywać się (mają zachować kształt po przekrojeniu)
ziemniaki w zależności od wielkości dzielimy na mniejsze kawałki, każdy kawałek owijamy cieniutkim plastrem
szynki dojrzewającej (ja w zależności od wielkości kawałka
ziemniaka kroiłam jeden plaster
szynki wzdłuż na dwa lub trzy podłużne mniejsze plastry) i układamy w naoliwionym naczyniu, w którym będziemy chcieli je zapiekać
cukinię kroimy na średnie plastry (jak będą zbyt grube, to mogą nam nie podpiec się)ułożone na blasze lub w naczyniu ziemniaczki owinięte
szynką, wraz z
cukinią, możemy podlać z góry lekko
oliwą i posypać
ziołami, lekko posolić (
szynka jest słona i
ziemniaki były gotowane w osolonej wodzie), popieprzyć
ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 stopni do czasu, aż ziemniaczki,
cukinia i
szynka będą przypieczone na złoty kolor - minimum 30 minut.Mus z kawałkami
porów:Składniki dla 3 osób :2-3 duże
porybiałe wino 50 ml, lub 3 łyżki
białego octu winnegozioła prowansalskie - łyżeczka,
sól, świeżo mielony
pieprz, świeżo starta
gałka muszkatołowamasło - 2 łyżki
śmietana kremówka - 1-2 łyżkiząbek
czosnkuPrzygotowanie:umyte
pory kroimy w cienkie plasterki (ja kroję białą część
pora i połowę części zielonej)podgrzewamy
masło na patelni, dodajemy pokrojony
czosnek, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone
pory i
przyprawy mieszamy składniki razem i dusimy przez 5 minut po przykryciemdodajemy
białe wino lub
ocet, mieszamy i dusimy do miękkości (
por ma być miękki, ale ma nie rozpadać się)1/3
porów wraz ze
śmietanką miksujemy blenderem na puszysty musotrzymany mus łączymy z duszonymi
porami, doprawiamy do smaku i podajemySmacznego:)



