ßßß Cookit - przepis na zupa kalafiorowa i paszteciki ze szpinakiem

zupa kalafiorowa i paszteciki ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Zawsze kiedy przyrządzam zupę, robię do niej jakiś dodatek. Mogą to być placuszki, wytrawne mufinki albo paszteciki. Tym razem we francuskie ciasto zamknęłam szpinak, oliwki, ser i troszkę wędliny (można ją pominąć, wtedy danie będzie wegetariańskie). Tak naprawdę do farszu możemy użyć dowolnych składników i zużyć resztki jedzenia, które zostały w naszej lodówce. Smacznego:)
składniki na zupę kalafiorową:
paczka mrożonych warzyw na zupę kalafiorową z koperkiem,
porcja rosołowa,
sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie,
posiekana zielona pietruszka,
kilka łyżek śmietanki 18% plus łyżka mąki
Baza na zupę: porcję zalać wodą, tak aby ją przykryła . Gdy się zagotuje i zaczną się robić szumowiny, należy odlać całą wodę, opłukać mięso z powstałej piany i ponownie zalać czystą wodą (ilość jej zależy od tego, ile chcemy mieć zupy i o jakiej gęstości). Włożyć warzywa i dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i sól do smaku. Gotować około 30 minut. Na koniec zagęścić zupę mąką rozmieszaną ze śmietanką. na paszteciki:
płat ciasta francuskiego
ok. 100 g szpinaku
kilka plasterków wędliny pokrojonej w kostkę
ok. 10 oliwek
2-3 łyżki startego sera
sól, pieprz, czosnek
Szpinak przesmażyć z wędliną, doprawić i ostudzić. Ciasto delikatnie rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć szpinak z wędliną, dwie oliwki, troszkę sera. Złożyć w pasztecik i dokładnie zakleić brzegi widelcem. Można posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w 220 stopniach około 20 minut lub do zrumienienia.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/zupa-kalafiorowa-i-paszteciki-ze.html