Wykonanie




Zawsze kiedy przyrządzam zupę, robię do niej jakiś dodatek. Mogą to być placuszki, wytrawne mufinki albo paszteciki. Tym razem we
francuskie ciasto zamknęłam
szpinak,
oliwki,
ser i troszkę
wędliny (można ją pominąć, wtedy danie będzie wegetariańskie). Tak naprawdę do farszu możemy użyć dowolnych składników i zużyć resztki jedzenia, które zostały w naszej lodówce. Smacznego:)składniki na zupę
kalafiorową:paczka
mrożonych warzyw na zupę
kalafiorową z
koperkiem,porcja rosołowa,
sól,
pieprz.
liść laurowy,
ziele angielskie,posiekana zielona
pietruszka,kilka łyżek
śmietanki 18% plus łyżka
mąkiBaza na zupę: porcję zalać
wodą, tak aby ją przykryła . Gdy się zagotuje i zaczną się robić szumowiny, należy odlać całą
wodę, opłukać
mięso z powstałej piany i ponownie zalać czystą
wodą (ilość jej zależy od tego, ile chcemy
mieć zupy i o jakiej gęstości). Włożyć warzywa i dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach i
sól do smaku. Gotować około 30 minut. Na koniec zagęścić zupę
mąką rozmieszaną ze
śmietanką. na paszteciki:płat
ciasta francuskiegook. 100 g
szpinakukilka plasterków
wędliny pokrojonej w kostkęok. 10
oliwek2-3 łyżki
startego serasól,
pieprz,
czosnekSzpinak przesmażyć z
wędliną, doprawić i ostudzić. Ciasto delikatnie rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć
szpinak z
wędliną, dwie
oliwki, troszkę
sera. Złożyć w pasztecik i dokładnie zakleić brzegi widelcem. Można posmarować rozmieszanym
jajkiem. Piec w 220 stopniach około 20 minut lub do zrumienienia.