Wykonanie


Kiedyś
tuńczyk na pizzy nie był dla mnie czymś szczególnie kuszącym. Przywykłam do jadania mojej ulubionej pizzy - z
kurczakiem lub
szynką. Bardzo rzadko próbowałam więc na niej czegoś nowego. Wszystko zmieniło się po naszej podróży do Włoch. Zauważyłam, że Włosi bardzo lubią eksperymentować z dodatkami. We Fiuggi
jadłam pizzę z
jajkiem, w Wenecji z
bakłażanem i
cukinią, a w Neapolu z ziemniaczanymi krokiecikami. Wszystkie jej rodzaje były pyszne, dlatego obiecałam sobie, że po powrocie do domu
będę otwierać się na nowe smaki smaki pizzy i zawsze przygotowywać ją inaczej. Dzisiejsza propozycja na pewno zadowoli fanów
tuńczyka. Osoby, które za nim nie przepadają, mogą go z powodzeniem zastąpić
łososiem z puszki. Smacznego:) na dużą blaszkę pizzy:1/3 kostki
drożdży,2 szklanki
mąki,2 płaskie łyżeczki
cukru,pół łyżeczki
soli, 3/4 szklanki ciepłej
wodypuszka
tuńczyka w sosie własnym (w ładnych, dużych kawałkach)garść
oliwek2 duże
pomidorystarta
mozzarella2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegooreganoszczypiorek, ew.
cebulaMąkę osolić,
drożdże zasypać
cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać około ciepłej
wody, wlać do
mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować
koncentratem pomidorowym, posypać
oregano lub
przyprawą do pizzy. Nałożyć plastry
pomidora, kawałeczki
tuńczyka,
oliwki i posiekany
szczypiorek. Posypać
serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.