ßßß Cookit - przepis na pizza z tuńczykiem i oliwkami

pizza z tuńczykiem i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Kiedyś tuńczyk na pizzy nie był dla mnie czymś szczególnie kuszącym. Przywykłam do jadania mojej ulubionej pizzy - z kurczakiem lub szynką. Bardzo rzadko próbowałam więc na niej czegoś nowego. Wszystko zmieniło się po naszej podróży do Włoch. Zauważyłam, że Włosi bardzo lubią eksperymentować z dodatkami. We Fiuggi jadłam pizzę z jajkiem, w Wenecji z bakłażanem i cukinią, a w Neapolu z ziemniaczanymi krokiecikami. Wszystkie jej rodzaje były pyszne, dlatego obiecałam sobie, że po powrocie do domu będę otwierać się na nowe smaki smaki pizzy i zawsze przygotowywać ją inaczej. Dzisiejsza propozycja na pewno zadowoli fanów tuńczyka. Osoby, które za nim nie przepadają, mogą go z powodzeniem zastąpić łososiem z puszki. Smacznego:) na dużą blaszkę pizzy:
1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli, 3/4 szklanki ciepłej wody
puszka tuńczyka w sosie własnym (w ładnych, dużych kawałkach)
garść oliwek
2 duże pomidory
starta mozzarella
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oregano
szczypiorek, ew. cebula
Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać około ciepłej wody, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć plastry pomidora, kawałeczki tuńczyka, oliwki i posiekany szczypiorek. Posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/pizza-z-tunczykiem-i-oliwkami.html