Wykonanie
Placki te są efektem całkowitej improwizacji i tzw. czyszczenia lodówki. Wyszło przepysznie! Mogą być dodatkiem do
mięsa, można je podać z ulubionym sosem,
śmietaną a nawet z samym
keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak
ryżu a prażone
ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :)

SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków)2 szkl ugotowanego
ryżu*1
marchewka1
cebulakilka łyżek
kukurydzy konserwowejgarść posiekanego
szczypiorkugarść
ziaren słonecznika2
jajka1 łyżka (czubata)
mąki pszennej1 łyżka (czubata)
mąki ziemniaczanej1 łyżka
przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex1 łyżeczka
vegety1 łyżka
masłaolej do smażenia*jeśli jest to
ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej
wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać.

1.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni .2.
Marchewkę zetrzeć na tarce,
cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce
masła, dolać troszkę
wody, lekko osolić i poddusić do miękkości.3.
Ryż przełożyć do dużej miski, dodać
marchewkę,
cebulę,
kukurydzę,
szczypiorek i uprażony
słonecznik. Doprawić do smaku.4. Dodać
jajka i
mąkę, wymieszać dokładnie. Kłaść porcje na rozgrzany
olej, smażyć z obu stron.


Placki dobrze się komponują z
keczupem - u mnie z
ketchupem dla dzieci Primavikarobionym na bazie
soku jabłkowego, bez dodatku
cukru, który de facto smakuje jak sosik
pomidorowy :)(recenzja wkrótce)