ßßß Cookit - przepis na Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem

Placki ryżowe z warzywami i słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Placki te są efektem całkowitej improwizacji i tzw. czyszczenia lodówki. Wyszło przepysznie! Mogą być dodatkiem do mięsa, można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :)
SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków)
2 szkl ugotowanego ryżu*
1 marchewka
1 cebula
kilka łyżek kukurydzy konserwowej
garść posiekanego szczypiorku
garść ziaren słonecznika
2 jajka
1 łyżka (czubata) mąki pszennej
1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex
1 łyżeczka vegety
1 łyżka masła
olej do smażenia
*jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać.
1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni .
2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Zeszklić razem na 1 łyżce masła, dolać troszkę wody, lekko osolić i poddusić do miękkości.
3. Ryż przełożyć do dużej miski, dodać marchewkę, cebulę, kukurydzę, szczypiorek i uprażony słonecznik. Doprawić do smaku.
4. Dodać jajka i mąkę, wymieszać dokładnie. Kłaść porcje na rozgrzany olej, smażyć z obu stron.
Placki dobrze się komponują z keczupem - u mnie z ketchupem dla dzieci Primavika
robionym na bazie soku jabłkowego, bez dodatku cukru, który de facto smakuje jak sosik pomidorowy :)
(recenzja wkrótce)
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/05/placki-ryzowe-z-warzywami-i-sonecznikiem.html