Wykonanie
Szynka to bardzo niedoceniane
mięso, które kojarzy się głównie z tym, że robi się z niego
wędlinę lub
mieli na mielone... Ja polubiłam je bardzo w wersji obiadowej (choć w moim rodzinnym domu się jej nie robiło) -
mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od
schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie.Dziś przedstawiam wersję
szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe, które "robi się samo". Pasuje praktycznie do wszystkiego -
ziemniaków,
ryżu,
kaszy czy kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec.

SKŁADNIKI:1 kg
szynki w kawałku2
cebule50 dag
pieczarekSos:2 łyżki
majonezu (czubate)2 łyżki
keczupu (czubate)1 łyżka ostrej
musztardyDodatki:
ogórki konserwowe z
chilli firmy
Orzechkluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki1.
Szynkę pokroić w mniejsze kawałki. Posypać ulubioną
przyprawą, dodać tyle
oleju, aby
przyprawy dobrze się rozprowadziły. Odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).2.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na
oleju, dodać
pieczarki i razem udusić (w razie potrzeby podlewając troszkę
wodą). Tak przygotowane
pieczarki z
cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed
pieczeniem mięsa.3.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać
cebulę i
pieczarki.
Majonez,
keczup i
musztardę wymieszać razem, dodać do
mięsa, całość dobrze wymieszać.

4.
Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec pod przykryciem ok 1,5 godziny (w przypadku dużych kawałków
mięsa czas może się wydłużyć). Dobrze jest w połowie pieczenia przemieszać
mięso.5.
Mięso i
pieczarki "wyłowić" z sosu, który wytworzył się podczas pieczenia, a ten przelać do rondla, zmiksować i zrobić z niego sos do
mięsa. Ja wymieszałam go z gotowym
sosem pieczeniowym (zrobionym z
torebki - czasem pozwalam sobie na takie ułatwienia:) i słodką
śmietanką, ale równie dobrze można np. z
pieczarkowym lub po prostu dolać
wody, zagęścić
mąką i doprawić "po swojemu".

Ja swoje
mięsko podałam z przysmażonymi kluseczkami i pysznymi, słodko-
ostrymi ogórkami konserwowymi z
chilli firmy
Orzech - które naprawdę bardzo polecam - w święta wszyscy się nimi zachwycali, stanowiły nie tylko dodatek do obiadu ale i świetną zakąskę ;)