Wykonanie

Cudny, bardzo orzeźwiający, idealny na letnie upały. Dla mnie bomba, aż dziw, że nie zabrałam się za niego wcześniej, jaka strata... Teraz nadrabiam zaległości. Tak bardzo zauroczył mnie swym smakiem, że przygotowałam go od razu na następny dzień, by dobrze się schodził w lodówce. Można go podawać z
jajkiem (jak tradycyjny chłodnik), można z dodatkiem
fety,
orzechów włoskich, można także z
ziemniakami (jako lekki obiad), ale również sam. Każda wersja jest przepyszna. Rodzinka zgodnie orzekła, że smakuje im nawet bardziej, niż chłodnik litewski, który królował u nas od lat... Taka mała zmiana zawsze mile widziana.. ;-) Inspiracją były chłodniki z
ogórków, które znalazłam na różnych innych blogach. Dodatki według własnego smaku.Składniki:- 6 dużych
ogórków (u mnie ponad 1,3kg)- 3
kubki jogurtu naturalnego (każdy po 400g) lub 800g
jogurtu typu bałkańskiego +
kefir (400g)- 4 duże ząbki
czosnku-
sól himalajska lub morska (ok.1 łyżeczki)- świeżo mielony
pieprz- pęczek
koperkuDodatkowo:- 4
jajka ugotowane na twardo-
pestki słonecznika uprażone na suchej patelni lub- pokruszona
feta lub- rozdrobnione
orzechy włoskieCzosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posolić.
Ogórki dokładnie umyć, wytrzeć, obciąć końcówki i zetrzeć (razem ze skórką) na grubych oczkach tarki.Do
ogórków z
czosnkiem wlać
jogurt (lub
jogurt z
kefirem), posypać świeżo mielonym
pieprzem, dodać pokrojony
koperek i dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze ewentualnie
solą. Schłodzić kilka godzin w lodówce.Podawać posypane pokrojonym
jajkiem i/lub prażonym
słonecznikiem. Lub pokruszoną
fetą i posypane
koperkiem (moja ulubiona wersja), lub/i rozdrobnionymi
orzechami włoskimi.Świetnie smakuje podawany z
ziemniakami podsmażonymi z
cebulką i
boczkiem(dałam duża
cebulę i 80g
wędzonego boczku, kilka łyżek
oleju kokosowego i
masło klarowane). Do podsmażonej
cebuli z
boczkiem dodałam świeżo ugotowane
ziemniaki i chwilkę podsmażyłam. Dokładnie wymieszałam i gotowe.








Smacznego :-)