Wykonanie
            Jeśli chodzi o chłodniki, to u mnie w domu chyba nie było jakiejś wielkiej tradycji jedzenia takich zup. Pewnie z tej prostej przyczyny, że dzieci często marudzą na chłodniki (w 
sumie to nie wiem dlaczego? ... ). Zawsze też chłodnik kojarzył mi sie jedynie z kolorem różowym (no bo moja mama robi taki przepyszny chłodni z 
botwinki... ). Ale.. kilka dni temu, moja przyjaciółka poczęstowała mnie chłodnikiem z 
ogórków i muszę Wam powiedzieć, że zachwyciłam się jego smakiem. Po przepis odesłała mnie na stronę Kwestii Smaku. Dziś, siedząc w upale w domu stwierdziłam, że moja ochota na kotleta jest bliska 
zeru, za to taki chłodnik... Odnalazłam przepis i zrobiłam. Wielką zaletą tej zupy jest to, że robi się ją błyskawicznie, jest pyszna i chłodząca. Cudo. Polecam.

Składniki: (na 2 porcje)6 
ogórków gruntowych (średniej wielkości)1 ząbek 
czosnkusól kamienna (niejodowana)
pieprz3 łyżki 
koperku400g 
jogurtu naturalnego (duży kubek)2 
jajkaWykonanie:
Czosnek rozgnieść w prasce, posolić a następnie odstawić na ok 5 minut.
Ogórki umyć - wyszorować porządnie a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. (ze skórką rzecz jasna, za to bez końcówki jasnej i ciemnej)Wymieszać 
ogórek z 
czosnkiem i posiekanym drobno 
koperkiem. Doprawić 
pieprzem ew 
solą do smaku. Dodać 
jogurt i dobrze wymieszać.Całość wstawić do lodówki, by było dobrze ochłodzone.Podawać z 
jajkiem - jak już zupa jest dobrze zimna.


Wydrukuj przepis