Wykonanie

Pyszna, gęsta, rozgrzewająca i bardzo pożywna zupa meksykańska Taco. Najlepszą zupę Taco podają w Warszawie w barze Lemon, osobiście nie
jadłam, ale jadła ją moja Córka, której bardzo ona smakowała. Tak bardzo, że przeniosła ją do naszego domowego menu. Mieliśmy ją już wielokrotnie, zawsze wychodzi super smaczna. My jesteśmy wielkimi fanami tej zupy. Można ją podawać samą (choć wówczas czegoś jej brak), w oryginale podawana jest z nachos i startym
żółtym serem. Ponieważ stronimy od takowych rzeczy, zrobiłam domowe nachos z mojego domowego
chleba na zakwasie, doprawiłam mielonym
czosnkiem i wyszło super, lepsze niż oryginał, a na pewno zdrowsze. Do tego starty dobry
żółty ser i pyszny obiadek gotowy. Podaję przykładowe ilości, dosmaczenie to rzecz gustu, zupa powinna być pikantna, dość gęsta, no i przepyszna.Inspiracją był przepis znaleziony tutaj .Składniki:- 1kg
mielonego mięsa (u mnie
łopatka)- 2 duże
cebule- 1 świeża
papryka (u mnie 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej)- 6 ząbków
czosnku (może być cała główka)- puszka
pomidorów krojonych, bez skóry- passata pomidorowa-
bulion (najlepiej domowy) 1-2 szklanki-
przyprawa do dań meksykańskich-
sól,- świeżo mielony
pieprz-
chili-
słodka papryka w proszku-
oliwa z oliwek, u mnie dodatkowo także
olej kokosowyDodatkowo:- starty, dobry
żółty ser- nachos
serowe lub naturalne, lub moje domowe, zdrowe nachosDomowe nachos z
chleba:- cienkie kanapki
chleba (u mnie domowy orkiszowo-żytni na zakwasie)- bezzapachowy
olej kokosowy lub
masło- mielony
czosnekKanapki
chleba posmarować cienko
olejem kokosowym (lub
masłem), pokroić w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię pokłaść kawałki
chleba i podsmażyć na niezbyt dużym palniku, posypać mielonym
czosnkiem. Przewrócić na drugą stronę, doprawić. Smażymy do lekkiego przyrumienienia.


W garnku rozgrzać
oliwę i
olej kokosowy (bezzapachowy), wrzucić obraną, pokrojoną
cebulę, dodać pokrojone na małe kawałki ząbki
czosnku i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w kostkę
papryki i podsmażamy dalej, mieszając. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
mielone mięso, doprawiamy
przyprawą do dań meksykańskich, dodajemy także
chili i smażymy.



Do podsmażonego
mięsa dodajemy
pomidory z puszki, wlewamy passatę
pomidorową, dolewamy
bulion i gotujemy całość ok. 20 minut. Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką i ewentualnie dosypujemy jeszcze
chili. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolewamy także gorącą
wodę. Podajemy gorącą, posypaną nachos i startym
żółtym serem.






Smacznego ;-)