Wykonanie

Jak dotąd nie mam jeszcze na blogu żadnego przepisu na
makarony, a jadamy je dość często. Czas więc to nadrobić... Jako pierwszy i ostatnio przygotowywany, więc przepis świeżynka - spaghetti bolognese. Nie wiem czy pokrywa się z oryginałem podawanym w Bolonii , dla nas jest idealny i od lat , z małymi zmianami , (dzisiejsza wersja z dodatkiem warzyw) przygotowujemy go w ten właśnie sposób. Sos
mięsny można również podawać np. do pyz, tak lubią moje dzieci (nawyk szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z
makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem
makaronu).Składniki:- 500g
mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z
łopatki ale można dowolne)- 2 puszki
pomidorów (po 400g)- 200-300g warzyw pociętych w paski- 2
cebule- 1-2 ząbki
czosnku- 1/4 szklanki czerwonego
wytrawnego wina(nie trzeba)-
sól, świeżo mielony
pieprz (najlepiej kolorowy)-
oliwa z oliwek lub
olej kokosowy- szczypta
chilli- 1 łyżeczka
masła nie trzeba)+
parmezan do posypaniaoraz 500g
makaronu spaghetti
Na patelni rozgrzać
oliwę lub
olej kokosowy i zeszklić pokrojone w kostkę
cebule. Dołożyć do nich zmiażdżony
czosnek. Następnie dodajemy zmielone
mięso i podsmażamy je razem z
cebulą i
czosnkiem, co jakiś czas mieszając, do tego dolewamy
wino. Do podsmażonego
mięsa dodajemy
pomidory i kilka minut gotujemy, by odparowała nam część płynów. Do tego dodajemy warzywa ( ja używam
warzyw mrożonych , pokrojonych w paski) i gotujemy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem ( najlepiej kolorowym) i odrobiną
chilli. Można dołożyć łyżeczkę
masła, dla lepszego smaku.


Podajemy z ugotowanym al'dente
makaronem spaghetti , posypane
parmezanem.


Smacznego :-)