ßßß Cookit - przepis na FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW

FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW

nazwa

Wykonanie

Potrawy wegańskie coraz bardziej mnie zaskakują, oczywiście jest to zaskoczenie bardzo pozytywne. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na smakowite flaczki z... boczniaków. Dla niewtajemniczonych mogą "robić" za flaki wołowe. Identycznie przyprawione, z podobną strukturą. Trudne do odróżnienia. Moja córka stroniąca od typowych flaków, nie chciała tych nawet spróbować (niedowierzała iż można przygotować flaki z grzybów, a jednak dało się). Polecam nie tylko weganom, nam bardzo przypadły do gustu. Pyszności!:-)
Inspiracją na te flaczki był przepis znaleziony na Jadłonomii, doprawienie jest już mojego autorstwa, tak samo bowiem doprawiam flaki wołowe, które czasami (choć niestety rzadko) bywają u nas również.
Składniki:
- 1kg grzybów boczniaków
- 2 marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki aromatycznego majeranku
- 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba)
- 1/2 garści świeżego lubczyku
- 0,5l bulionu warzywnego (lub wody)
- ziele angielskie- 6 kulek
- liść laurowy - 2 małe
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka
- chili
- 1-2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać do nich pokrojone w paski grzyby i chwilę podsmażyć.
Zalać bulionem i wodą (lub tylko wodą), dodać marchew i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach, pokrojone łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość ok.30 minut. Pod koniec dodać pokrojony świeży lubczyk. Można zagęścić rozrobioną w zimnej wodzie łyżką mąki orkiszowej lub pszennej ale nie trzeba. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką, chili oraz majerankiem.
Świetnie smakują z dodatkiem bagietki z masełkiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/09/flaki-weganskie-z-boczniakow.html