Wykonanie

Szukając pomysłu na dzisiejszy obiad (posiadając do dyspozycji
schab) natknęłam się na ten oto przepis. Przekonał mnie do niego bardzo apetyczny wygląd i składniki , które w moim odczuciu idealnie współgrają. Nie pomyliłam się, smakował baaardzo wybornie. Po prostu cuuudo. Poezja smaku... Przepis pochodzi z kuchni Lidla, z moimi małymi modyfikacjami. U mnie danie dla 5-6 osób.Składniki:- 10 plastrów
schabu (u mnie łącznie 700g)- 500g
pieczarek pokrojonych w talarki- 250ml
mleka- 250ml
wody- 40g
mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 40g
masła-
ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam
Cheddar )- 2 łyżki
sera Grana Padano lub
Parmezanu-
oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka-
sól i
pieprzDodatkowo:- 1
sałata lodowa (u mnie mix: lodowa,rzymska,ruccola,
roszponka)-
musztarda Dijon 1 łyżka (dałam Dijon i francuską - po połowie)- 2 łyżki
octu jabłkowego(lub
winnego)- 4 łyżki
oliwy z oliwek- szczypta
soli i
pieprzuSos beszamel:
Ser ścieramy na drobnej tarce do miseczki.W garnku roztapiamy
masło. Dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu
mleko i
wodę, cały czas mieszając. Można połączyć
mleko z
wodą i dodawać razem. Ważne żeby cały czas mieszać, inaczej zrobią nam się kluchy.Mieszamy dość energicznie, aż do zagotowania wszystkich użytych składników.Na końcu dodajemy
starty ser, wcześniej
sos jest dość rzadki,
ser go zagęści. Dokładnie mieszamy i odstawiamy z palnika.
Mięso:
Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i obsmażamy na niej doprawione
solą i
pieprzem kawałki
mięsa. Po obsmażeniu z obu stron przekładamy je do żaroodpornego naczynia.Na tę samą patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w talarki
pieczarki. Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i smażymy.Do sosu beszamel dodajemy sok z
mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy
pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach
schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami
sera Grana Padano lub
Parmezanu.

Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.
Sałata:
Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.Do słoika dodajemy
musztardę (u mnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki
oliwy oraz 2 łyżki
octu jabłkowego oraz 1 łyżkę
wody. Energicznie potrząsamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Ja dodałam jeszcze odrobinę
syropu z agawy.Danie dekorujemy 1 łyżką posiekanej
natki pietruszki.



U mnie jeszcze dodatkowo z
ryżem: Basmati+brązowy, podsmażone na odrobinie
masła.Smacznego:-)