ßßß
Zainspirowałam się zdjęciem, który jedna z moich czytelniczek wrzuciła na tablicę na facebook’u. Widzę, że nie jestem jedyną osobą, która testuje przepisy Lidla.Danie to polecam każdemu kto chce się nauczyć robić prawidłowo beszamel. Rewelacyjnie opisane. To po prostu musi wyjść. Byłam na wielu warsztatach i kilka razy mówiono mi jak go zrobić poprawnie. Właśnie tak jak to jest opisane poniżej.W smaku każdy musi spróbować bo albo ktoś to danie pokocha albo powie, że paskudne. Albo się lubi pieczarki albo nie.Mi smakowało bardzoPascal się postarał!
Składniki:schab: 6 plastrówpieczarki, pokrojone w talarki: 150 gmleko: 250 mlmąka pszenna typu 450: 20 gmasło (82% tłuszczu): 20 gser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 gser Gran Padano : 2 łyżkioliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżkamusztarda Dijon: 1 łyżkaocet biały winny: 2 łyżkioliwa z oliwek: 4 łyżkisałata masłowa: 1 szt.sól: szczyptapieprz: szczyptaSos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.Schab: 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).Sałata: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab.Przepis pochodzi z Kuchni Lidla