Wykonanie

Zainspirowałam się zdjęciem, który jedna z moich czytelniczek wrzuciła na tablicę na facebook’u. Widzę, że nie jestem jedyną osobą, która testuje przepisy Lidla.Danie to polecam każdemu kto chce się nauczyć robić prawidłowo beszamel. Rewelacyjnie opisane. To po prostu musi wyjść. Byłam na wielu warsztatach i kilka
razy mówiono mi jak go zrobić poprawnie. Właśnie tak jak to jest opisane poniżej.W smaku każdy musi spróbować bo albo ktoś to danie pokocha albo powie, że paskudne. Albo się lubi
pieczarki albo nie.Mi smakowało bardzoPascal się postarał!

Składniki:
schab: 6 plastrów
pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g
mleko: 250 ml
mąka pszenna typu 450: 20 g
masło (82% tłuszczu): 20 g
ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g
ser Gran Padano : 2 łyżki
oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka
musztarda Dijon: 1 łyżka
ocet biały winny: 2 łyżki
oliwa z oliwek: 4 łyżki
sałata masłowa: 1 szt.
sól: szczypta
pieprz: szczyptaSos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml
mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.W kolejnym garnku roztapiamy 20 g
masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym
masłem dodajemy 20 g
mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (
mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe
mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach
ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.
Schab: 6 plastrów
schabu myjemy i osuszamy. Plastry
schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane
mięso odstawiamy na bok. 150 g
pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
oliwy z oliwek. Plastry
schabu doprawiamy
pieprzem i
solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię.
Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.Na tę samą patelnię wrzucamy
pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z
mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.Do sosu dodajemy
pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach
schabu. Posypujemy 2 łyżkami
startego sera Grana Padano. Wkładamy
schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).
Sałata: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną
sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę
musztardy Dijon, 4 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę
wody, potrząsamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy
sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy
schab.Przepis pochodzi z Kuchni Lidla