Wykonanie
Co zrobić ze schabu? Tradycyjny kotlet odpada....Ela ostatnio zachwalała
schab pod beszamelem wg Pascala, -zrób nie będziesz żałować.Przygotowałam, danie było smaczne dzięki aromatowi z
pieczarek, ale
sos beszamelowy jednak do mnie nie przemawia- coś się lubi albo się nie przepada za tym.

Składniki:
schab 6 plastrów,
pieczarki, pokrojone w talarki 150 g,
cebula pokrojona w piórka,
mleko 250 ml,
mąka pszenna typu 450: 20 g,
masło 20 g,
ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach 80 g,
olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka,
musztarda Dijon 1 łyżka,
ocet biały winny 2 łyżki,
oliwa z oliwek 4 łyżki,
sałata masłowa 1 szt.
sól szczypta,
pieprz szczypta,Sos beszamel:Do garnka wlewamy 250 ml
mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.W kolejnym garnku roztapiamy 20 g
masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym
masłem dodajemy 20 g
mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (
mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe
mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach
ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.
Schab:6 plastrów
schabu myjemy i osuszamy. Plastry
schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane
mięso odstawiamy na bok. 150 g
pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju rzepakowego. Plastry
schabu doprawiamy
pieprzem i
solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię.
Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

Na tę samą patelnię wrzucamy
pieczarki i
cebulę, solimy, smażymy.

Do sosu beszamel dodajemy sok z
mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.Do sosu dodajemy
pieczarki prosto z patelni.

Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach
schabu. Posypujemy odrobiną
sera . Wkładamy
schab do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 5-10 minut).
Sałata:Wcześniej umytą i dobrze osuszoną
sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę
musztardy Dijon, 4 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżki
białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę
wody, potrząsamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy
sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy
schab. Podajemy z
sałatą.Smacznego:)