ßßß Cookit - przepis na Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami wg ao12.

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami wg ao12.

nazwa

Wykonanie

Co zrobić ze schabu? Tradycyjny kotlet odpada....Ela ostatnio zachwalała schab pod beszamelem wg Pascala, -zrób nie będziesz żałować.
Przygotowałam, danie było smaczne dzięki aromatowi z pieczarek, ale sos beszamelowy jednak do mnie nie przemawia- coś się lubi albo się nie przepada za tym.
Składniki:
schab 6 plastrów,
pieczarki, pokrojone w talarki 150 g,
cebula pokrojona w piórka,
mleko 250 ml,
mąka pszenna typu 450: 20 g,
masło 20 g,
ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach 80 g,
olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka,
musztarda Dijon 1 łyżka,
ocet biały winny 2 łyżki,
oliwa z oliwek 4 łyżki,
sałata masłowa 1 szt.
sól szczypta,
pieprz szczypta,
Sos beszamel:
Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.
Schab:
6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię.
Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki i cebulę, solimy, smażymy.
Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni.
Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy odrobiną sera . Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 5-10 minut).
Sałata:
Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab. Podajemy z sałatą.
Smacznego:)
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/07/schab-zapiekany-pod-beszamelem-z.html