Wykonanie

Pewnie ilu ludzi tyle przepisów na bigos. Bywają wielbiciele mniej lub bardziej kwaśnych, mniej lub
bardziej pikantnych. Mój jest taki pośrodku, zawsze przygotowuję go z mieszanki
kapusty kiszonej i słodkiej stąd nazwałam go bigosem słodko-kwaśnym. Tak przygotowywała go zawsze moja mama a teraz z małymi modyfikacjami robię to ja. Oczywiście ilość i rodzaje
mięs i
wędlin są dowolne, przeważnie są to kawałki
mięs pozostałych od innych posiłków, bigosowi to nie szkodzi, wręcz czym większe urozmaicenie tym lepszy. My lubimy gdy w bigosie jest dużo
grzybów, trochę czegoś wędzonego, kilka rodzajów
mięs,
wino czerwone wytrawne oraz powidła, to tak w
skrócie. Składniki na duuuży gar taki ok.8l bo taki mi wyszedł bigosu , miałam dużo
kapusty od wigilii z
borowikami, stąd taka ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka
razy w roku.Składniki:- 1-1,5kg
kapusty kiszonej- 1 główka
białej kapusty ( u mnie 1,9kg)-
suszone grzyby ( dużo)-
mięso ok.1-1,5kg ( u mnie
łopatka,chuda
karkówka,
schab)- 3 plastry chudego
wędzonego boczku- 4
kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska)- 0,5l czerwonego
wytrawnego wina-
ziele angielskie 10-12 sztuk-
liść laurowy 4-6 sztuk- powidła ( 3 kopiaste łyżeczki)- pikantny
ketchup ( ok.3/4 mniejszej butelki)- świeżo mielony
pieprz ,
czosnek oraz
sól-
czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i
cebula ( dałam 1/2)Dodałam jeszcze 1
kiełbasę białą oraz 2 szczypty
chili, można pominąć.

W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo
białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać
grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę
kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością
borowików), do gotującej się
białej kapusty dorzuciłam jeszcze 2 garście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele.
Kapusty gotujemy ok.1/2h.
Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na
oleju kokosowym lub
smalcu. Ja smażyłam na
oleju i tłuszczu gęsim.
Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką
czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko
solą ziołową ,
pieprzem,
czosnkiem świeżym i suszonym,
cebulą. Można użyć oczywiście
mięso, które nam pozostało od innych posiłków, ja przeważnie smażę specjalnie do bigosu.Po 30 minutach łączymy obydwie
kapusty w większym garnku ( nadmiar
wody możemy odlać ale nie trzeba- część odparuje), dodajemy
pieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe oraz resztę
wina , cały czas grzejemy naszą
kapustę na małym ogniu.
Alkohol odparuje a pozostanie super smaczek.
Mięso po usmażeniu kroimy na małe kawałki i dodajemy do gotującej się
kapusty. Wlewamy tłuszcz, który nam się wytworzył z pieczenia, kawałki
cebuli oraz
czosnku, jeżeli jeszcze się nie rozleciały. Doprawiamy powidłami,
ketchupem, cały czas grzejemy. Wkrawamy
kiełbasy oraz drobno pokrojony
boczek.Całość doprawiamy świeżo mielonym
pieprzem oraz w razie potrzeby
solą.Ja dodałam jeszcze pod koniec 2 szczypty suszonego
chili ale nie trzeba.Uwaga: mieszamy i gotujemy na bardzo małym palniku bo bardzo łatwo się przypala.


Idealny z kanapką z
masłem. :-)

Taki świeży bigos również jest już gotowy do spożycia ale na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy.Nadwyżkę możemy pokłaść w słoje i spasteryzować. W tym celu umieszczamy słoje z bigosem w dużym garze ( na dno wykładamy szmatkę lub kawałek ręcznika papierowego), zalewamy do ok.1/2 wysokości słoja
wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut ( cały czas
woda musi wrzeć). Następnie wystawiamy i chłodzimy, dekle muszą się wciągnąć. Przechowujemy najlepiej w lodówce , wówczas może stać nawet do 1 roku.


Smacznego :-)