Wykonanie
Składniki:- 1,5 kg
mielonego mięsa ( np.
karkówka,
łopatka,
szynka)- 2 paczki
ryżu ( u mnie Basmati)- 2 duże
cebule- 0,5-1 l
soku pomidorowego- główka
młodej lub
włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte)- 1-2 łyżki
masła- 1-2 łyżki
smalcu lub
oleju kokosowego bezwonnego- 1 szkl.
bulionu-
skrobia kukurydziana ( maizena)-
sól,
pieprz,
ketchupUgotować 2 paczki
ryżu w osolonej wodzie. Wysypać do miski i przestudzić.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 1 łyżce
masła lub
oleju kokosowego. Odstawić do przestygnięcia.
Kapustę obrać , tzn. oderwać delikatnie całe liście. Te lepsze umyć, ściąć delikatnie zdrewniałe części od strony głęba i obgotować kilka minut we wrzątku. Przy
kapuście starszej- włoskiej , nacinam liście przy głębie, poluzowuję delikatnie i zdejmuję ostrożnie warstwami, żeby ich nie podziurawić. Przy
młodej liście nie są jeszcze tak zwarte, więc jest trochę łatwiej.Miękkie liście wyjąć z garnka, odsączyć na talerzu i wyjąć na blat. Postępować tak samo z resztą liści. Na jedno zaparzanie wkładam ok.4-5 liści. Mnie wyszło 17 liści do zawinięcia gołąbków i 2 dodatkowe, którymi wyłożyłam dno garnka.Ja przygotowywałam dla 5-cio osobowej rodziny i to na 2 dni ( jedna robota), ilości można oczywiście zmniejszyć.


Przygotowanie farszu:Do miski z
ryżem przełożyć zmielone
mięso, dodać połowę z upróżonej
cebuli,
sól i
pieprz do smaku. Wyrobić do połączenia składników. Na przygotowane wcześniej liście wyłożyć łyżką farsz
mięsno-
ryżowy i dokładnie zawinąć.W garnku ( u mnie w szybkowarze) stopić 1 łyżkę
smalcu lub
oleju kokosowego wyłożyć dno odłożonymi , miękkimi liśćmi ( mają zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem), na nich układać warstwami zawinięte gołąbki. Ja wkładam ok.4-5 na jedną warstwę- zależy od wielkości. Tak aż do wyczerpania składników.Ułożone gołąbki zalać szklanką
bulionu ( gdy nie mamy własnego można użyć rozpuszczoną kostkę
bulionową, np.bulionetkę). Wyłożyć na nie 1 łyżkę
masła i zamknąć dokładnie garnek. Zamknięty ustawić na palniku i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok.45 minut. Po tym czasie wyłączyć i odstawić na kilka minut ( nie otwierać ! ). Po odpowietrzeniu można otworzyć ( po kilku minutach)


Przygotowanie pysznego, gęstego
sosu pomidorowego:Do drugiej części upróżonej
cebulki dodać
sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, doprawić
solą,
pieprzem i
ketchupem. Zagęścić
skrobią kukurydzianą, wedle uznania. My lubimy dość gęsty sos-
skrobia Maizena super zagęszcza, a przy tym jest dużo zdrowsza od zwykłej
mąki i
daje się jej znacznie mniej.Po otwarciu garnka zawsze dolewam jeszcze trochę
wody od gotowanych gołąbków do sosu- nadaje lepszy smak.




