ßßß Cookit - przepis na ZUPA GOŁĄBKOWA

ZUPA GOŁĄBKOWA

nazwa

Wykonanie

Gdzieś mi ostatnio mignął pomysł na zupę gołąbkową... Uznałam, że to może być świetny pomysł i warto spróbować... Teraz stwierdzam, że świetny pomysł to mało powiedziane, to jest po prostu genialne...! To takie gołąbki dla zapracowanych, dla wszystkich tych, którym nie chce się spędzać czasu na parzeniu liści i zawijaniu ich, a potem dość długim gotowaniu.
Zupa robi się błyskawicznie, a smakuje jak typowe gołąbki. Moi domownicy stwierdzili, że to takie rozgotowane gołąbki, o których ktoś zapomniał przygotowując je... ;-) Idealny pomysł na szybki i pożywny obiad.
Tym, którzy wolą jednak jednak gołąbki w formie stałej, nie płynnej, polecam także: gołąbki z ryżem i gołąbki w dwóch wersjach: z kaszą gryczaną i w nowej odsłonie .
Składniki:
- 500g mielonego mięsa (u mnie z łopatki)
- 400g kapusty włoskiej
- 100g ryżu (u mnie basmati)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
- 0,5l bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 600ml domowej passaty (lub ok400-500ml gotowej)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ketchup do smaku (nie jest konieczny)
W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją.
Następnie dorzucić mielone mięso i podsmażyć.
Po kilku minutach wlewamy bulion, dolewamy także trochę wody, wsypujemy ryż i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę i gotujemy jeszcze ok.5 minut.
Dodajemy passatę, przecier pomidorowy i ketchup (gdy dajemy). Doprawiamy także solą i świeżo mielonym pieprzem. Gęstość zupy regulujemy ilością dolewanej wody w trakcie gotowania.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/11/zupa-goabkowa.html