Wykonanie
Gołąbki z
kapusty włoskiej charakteryzują się większą delikatnością i taką
maślaną konsystencją. Moje gołąbki
kapustę włoską mają również w farszu, jest to środkowa część główki, której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane.

1 główka
włoskiej kapusty300 g
mięsa mielonego1 szklanka
ryżu1
cebula200 g
pieczarek3 łyżki
koncentratu pomidorowego Pudliszki
bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu
olej,
sól,
pieprz,
maggi1.
Ryż ugotować w osolonej wodzie.2.
Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się nie rozgotowały i aby można było je zdjąć w całości. Tak więc zewnętrzne liście należy zdjąć, a resztę główki
kapusty gotować do miękkości. Następnie
kapustę poszatkować na drobno.3.
Cebulę oraz
pieczarki pokroić drobno i usmażyć na
oliwie. Dodać
mięso,
przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Na końcu dodać
ryż, przecier i poszatkowaną
kapustę. Dusimy około 5 minut.4. Z przygotowanych liści
kapusty ścinamy białe, środkowe, grube włókno. Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy.5.
Bulion rozpuszczamy w 2 szklankach
wody. W dużym, rondlu układamy gołąbki, zalewamy
bulionem lub rosołem, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, w międzyczasie przewracając gołąbki na drugą stronę.