ßßß
1 główka włoskiej kapusty300 g mięsa mielonego1 szklanka ryżu1 cebula200 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkibulion w kostce lub 2 szklanki rosołuolej, sól, pieprz, maggi1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.2. Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się nie rozgotowały i aby można było je zdjąć w całości. Tak więc zewnętrzne liście należy zdjąć, a resztę główki kapusty gotować do miękkości. Następnie kapustę poszatkować na drobno.3. Cebulę oraz pieczarki pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Na końcu dodać ryż, przecier i poszatkowaną kapustę. Dusimy około 5 minut.4. Z przygotowanych liści kapusty ścinamy białe, środkowe, grube włókno. Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy.5. Bulion rozpuszczamy w 2 szklankach wody. W dużym, rondlu układamy gołąbki, zalewamy bulionem lub rosołem, przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez godzinę, w międzyczasie przewracając gołąbki na drugą stronę.