Wykonanie
Idealny na gorące, letnie dni. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej,żeby zdążył się schłodzić- bo taki jest najlepszy. Ilości składników oczywiście dowolne i dowolnie można je zmieniać. Ja podaję taki przepis jaki mnie najbardziej odpowiada. Przygotowuję tylko z powiększonej ilości, tak żeby wystarczyło przynajmniej na 2-3 dni.Składniki:-1 pęczek
botwinki-1 mniejszy
ogórek surowy-0,5 pęczka
rzodkiewek-0,5 pęczka
koperku-0,5 pęczka
szczypiorku-1-1,5l
jogurtu naturalnego ( lub
kefir +
jogurt)-1 ząbek
czosnku-sok z 1/2-1
cytryny ( do smaku)+
jajka ugotowane na twardo
Buraczki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Liście i łodyżki
buraków dokładnie przebrać, wymyć i drobno pokroić. Do garnka wrzucić pokrojone
buraki, zalać małą ilością wrzątku i podgotować ok.5 minut, następnie dosypać pokrojone łodyżki i liście. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Można już wstępnie posolić i popieprzyć.Umyty
ogórek i
rzodkiewki również drobno pokroić i dodać do przestudzonych
buraków (
ogórków nigdy nie obieram,zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać).
Koperek i
szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do
jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać
jogurt do garnka, dokładnie zamieszać. Dodać zmiażdżony ząbek
czosnku- jak ktoś nie lubi można pominąć. Doprawić jeszcze raz do smaku
solą i
pieprzem oraz
cytryną.Schłodzić w lodówce.*Do gotujących się
buraków można też dorzucić
liść laurowy i kilka kulek
ziela angielskiego, ja nie
daję.Ugotować
jajka na twardo i dodać po 1-2 na każdą porcję.SMACZNEGO :)