Wykonanie

Wracam do was po krótkiej przerwie z
ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:)Ciasto składa się z
biszkoptu, masy, posypki z
kokosu i dodający nutki całemu placuszkowi
dżem z czarnej porzeczki! Oczywiście wiele osób może się z tym połączeniem nie zgodzić, bo ilu ludzi tyle gustów. Jednak dla wielbicieli nowych smaków, miłośników
porzeczki lub po prostu eksperymentowania polecam z pełni
serca "łabędzi puch". Ciasto jak dla mnie ideał. Mogłabym je jeść dniami i nocami-patrząc na to zdjęcie wiedziałam, że będzie to wypiek, który od razu skradnie moje
serce:) Na pewno pojawi się u mnie jeszcze w domu, mimo tego, że rodzinka narzekała na
czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne wielu z was "przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się
bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi wyrobami. Mimo wszystko, zapewniam was, że po zrobieniu całego ciasta, ślad i smak bo
bułce zanika, a pozostaje NIEBO w gębie-dosłownie!:-)Składniki na
biszkopt:-5
jajek-3/4 szklanki
ksylitolu lub
cukru-1 szklanka
mąki orkiszowej+2 łyżki dodatkowo (lub 1 szklanka pszennej)-1 łyżka
oliwy-1 łyżka gorącej
wody-
cukier waniliowy-1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:-2 czerstwe bułeczki(u mnie
kajzerki orkiszowe) ; mogą być pszenne-3 szklanki
mleka-1/2 szklanki
ksylitolu lub
cukru-
cukier waniliowy-375g
masła-100g
wiórków kokosowych-
dżem z czarnej porzeczki(może być inny)Posypka:-1 łyżka
masła-1/3 szklanki
ksylitolu-100g
wiórków kokosowych
Białka ubić z
ksylitolem i
cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym
żółtku. Następnie wlać
olej,
wodę, dosypać
mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki(23x33cm) i piec w temp. 180 stopni C przez ok.30 minut.Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego
mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę
mleka zagotować z
ksylitolem, dodać przygotowane
bułki,
wiórki kokosowe i
cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia(od czasu do czasu mieszając łyżką-szybciej ostygnie i
bułka się lepiej rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.
Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować
dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki.Przygotowanie posypki:
Masło roztopić w patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i
ksylitol. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przylegała. Całość schłodzić w lodówce.


Smacznego!:)