Wykonanie
W związku z pewną dość niespodziewaną sytuacją muszę szybko zrobić czystki w zamrażarce. Na pierwszy ogień poszedł
szpinak . Chciałam zrobić tartę ale nie miałam za dużo
sera więc zrobiłam gnocchi . Pierwszy raz robiłam ze
szpinakiem ale na pewno nie ostatni.. Danie jest pyszne po prostu niebo w buzi.Gnocchi
szpinakowe z sosem carbonara- 300g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia)- 1 opakowanie
mrożonego szpinaku ( 450g)- 2 małe
cebulki- 2 duże ząbki
czosnku- 1 porządna łycha
masła-
mąka - co najmniej szklanka jak nie więcej ( zależy od mączystości
ziemniaków i
szpinaku)-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa - do smakuSos:- 2
jajka- 200 ml pełnotłustego
mleka (3,2%)- 150ml
śmietany 30%- 125 g
mozarelli- 10dkg
sera salami- 12dkg
wędzonego boczku-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaZiemniaki wkładamy do dużej miski. Na patelni rozgrzewamy
masło.
Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę,
czosnek przeciskamy przez praskę. Razem szklimy chwilę na gorącym masełku i dodajemy
szpinak. Wszystko smażymy do miękkości i odparowania zbędnej
wody. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i dużą ilością gałki. Tak przyrządzony
szpinak dodajemy do
ziemniaków i szybko mieszamy. Dodajemy
mąkę - tyle, żeby uformować elastyczne ciasto. Z całości odrywamy kawałki i rolujemy na desce lub stolnicy w podłużne "paluchy" i odcinamy kawałeczki. Wrzucamy na wrzącą i osoloną
wodę i gotujemy 2-3 min od momentu wypłynięcia.W tym czasie możemy zrobić sos.
Boczek tniemy w małą kosteczkę. W garnuszku rozkłócamy
jajka z
mlekiem i
śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia- mieszając. Dodajemy
sery i wciąż mieszamy. Kiedy
sery pięknie się rozpuszczą - dodajemy
boczek i
przyprawy (
sól,
pieprz, gałka) i mieszamy. Zalewamy gnocchi bezpośrednio przed podaniem, każdemu na talerz.

