Wykonanie
Zbliża się weekend majowy . Dla mnie równa się on rozpoczęciem sezonu grillowego. Uwielbiam potrawy z grilla. Są lekkie , zdrowe - jesli oczywiście odpowiednio rozpalimy grilla i damy odpowiednie składniki ;) i niskokaloryczne. Moja propozycja na dziś to
sałatka z
makaronem, grillowanym
kurczakiem oraz
bakłażanem.- 1 opakowanie świderek 250g np tak jak u mnie Międzybrodzkiego- 2
bakłażany- opakowanie
pomidorków koktajlowych- pęczek
rzodkiewek- 3 pojedyncze
filety z kurczaka- 3 łyżki
oliwy- 1 łyżeczka suszonej
papryki słodkiej- 1 łyżeczka
curry-
sól,
pieprz, ulubione
zioła ( u mnie
oregano,
koperek,
pietruszka )
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Smarujemy
oliwą, oprószamy
solą,
pieprzem,
papryka i
curry. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
Bakłażana kroimy w plastry ok1-2cm i obficie solimy. Odstawiamy na około 20 min. Kiedy wypuszczą już całą
wodę myjemy je osuszamy i grillujemy. Tak samo
kurczaka.
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Po odcedzeniu łączymy z
kurczakiem,
bakłażanem, pokrojonymi w plastry
rzodkiewkami i w ćwiartki
pomidorkami. Całość mieszamy. Nie potrzeba żadnego tłuszczu dodatkowego , no chyba , że macie takie życzenie. Doprawiamy do smaku
solą ,
pieprzem, posypujemy posiekanymi
ziołami. Ja dodałam jeszcze parę listków małych
mięty- dodało to całej potrawie smaczku :)

Przepis dodaję do akcji :oraz