Wykonanie
Zapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link)Składniki6 pojedyńczych
piersi z kurczaka2 łyżki stołowe drobno posiekanych
migdałów1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych fig lub 2 - 3
świeże figi (drobno pokrojone)półtorej łyżki stołowej
miodu1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego (wbrew pozorom da się to kupić w Polsce, produkuje je m.in. firma Prymat)2 łyżki stołowe
masła lub
oliwy do smażeniaopcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak2 łyżki stołowe
mąki1 łyżka stołowa białego
sezamuSos500 gra mów niezbyt gęstego
przecieru pomidorowego1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej
cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej
cebuli5 łyżek
wytrawnego białego wina1 łyżka stołowa
miodu1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiegoszczypta mielonego
czosnkusól i
pieprz do smaku
woda - gdyby sos był zbyt gęstyPrzygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane
figi,
miód,
migdały i
ziele angielskie .
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (nie powinny być zbyt grube, ale nie mogą też być podziurawione).Ł yżkę nadzienia nałożyć na środek każdego rozbitego filetu i zwinąć
mięso w roladkę, a następnie spiąć wykałaczkamiOpcjonalnie optoczyć w
mące wymieszanej z
sezamemRoladki z
kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły .SosW głębokiej patelni wymieszać
przecier pomidorowy,
cebulę,
wino,
miód i
przyprawy . Doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone roladki z
kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną przegotowanej
wody.