ßßß Cookit - przepis na Marokański kurczak z figami

Marokański kurczak z figami

Wykonanie

Zapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link)
Składniki
6 pojedyńczych piersi z kurczaka
2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów
1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych fig lub 2 - 3 świeże figi (drobno pokrojone)
półtorej łyżki stołowej miodu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (wbrew pozorom da się to kupić w Polsce, produkuje je m.in. firma Prymat)
2 łyżki stołowe masła lub oliwy do smażenia
opcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak
2 łyżki stołowe mąki
1 łyżka stołowa białego sezamu
Sos
500 gra mów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli
5 łyżek wytrawnego białego wina
1 łyżka stołowa miodu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonego czosnku
sól i pieprz do smaku
woda - gdyby sos był zbyt gęsty
Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane figi, miód, migdały i ziele angielskie .
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (nie powinny być zbyt grube, ale nie mogą też być podziurawione).
Ł yżkę nadzienia nałożyć na środek każdego rozbitego filetu i zwinąć mięso w roladkę, a następnie spiąć wykałaczkami
Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem
Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły .
Sos
W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy,cebulę, wino, miód i przyprawy . Doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty podlać odrobiną przegotowanej wody.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/05/marokanski-kurczak-z-figami.html