ßßß
Póki sezon na grzyby trwa, proponuję kurczaka z ich dodatkiem :-)Składniki:2 filety z kurczaka2 garście świeżych leśnych grzybówsól, pieprzszczypta ostrej papryki3 łyżki masła1 duża cebula2 ząbki czosnku100 ml wina białego półsłodkiego1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej1/2 szkl. wody
Wykonanie:Grzyby obrać, wypłukać dokładnie i pokroić w kawałki. Na patelni roztopić masło i dorzucić grzyby. Smażyć je dłuższą chwilę, prawie do miękkości. Cebulę obrać, pokroić i dodać do grzybów, wszystko razem dusić.Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów. Chwilę dusić, po czym podlać winem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do potrawy. Wszystko razem dusić pod przykryciem.Pod koniec zagęścić sos mąką kukurydzianą (można użyć pszennej) wymieszana z wodą. Doprawić solą i pieprzem, zagotować do zgęstnienia.Smacznego :-)