Wykonanie
Garnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :)Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych
mięs na przemian z wolnowarem.Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi.Składniki10 pałek z
kurczaka lub 4
udka z kurczaka1 duża
cebula1 bardzo duża
cukinia1
papryka czerwona3 duże
suszone pomidoryolej lub
oliwa do smażenia1/4 szklanki
wody (tylko w przypadku wolnowaru i garnka do tajine)1-2 łyżeczki harissy (lub po 1/4 łyżeczki wymieszanych razem:
kolendry, mielonej słodkiej lub
ostrej papryki, mielonego
kminu rzymskiego, suszonej
mięty, mielonego
chili, 1 roztarty ząbek
czosnku)
sól i
pieprz do smaku
Mięso z kurczaka oprószyć mocno
przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności)Posiekać drobno
cebulę, obsmażyć i dodać do
mięsaCukinię pokroić na 0,5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do
mięsa.
Paprykę i
pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do
mięsa.
Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została),W wolnowarze lub tajinie podlać
wodą.Czas gotowaniapiekarnik - około 1 , 5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie !wolnowar - 5 godzin na poziomie "Low" lub 3 godziny na poziomie „High”.garnek do tajinu - około 5-6 godzin na najmniejszym płomieniu palnika, w razie konieczności podlewać odrobiną
wody