ßßß
Spód:70g masła1 szklanka mąki1 jajko2 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaWarstwa serowa:800g waniliowego serka homogenizowanego1 opakowanie bitej śmietany w proszku150ml zimnego mleka2 płaskie łyżki żelatynyTruskawkowa pianka:500g truskawek (poza sezonem mrożone)1 galaretka truskawkowa1 płaska łyżka żelatyny2 łyżki cukru1 opakowanie bitej śmietany w proszku150ml zimnego mleka200g gęstego jogurtu naturalnego1. Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy.2. Żelatynę rozpuszczamy w 80ml zimnej wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę serową: w 150ml mleka miksujemy śmietanę w proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy serek waniliowy, ponownie miksujemy. Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód ciasta, chłodzimy w lodówce minimum 1h.3. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 250ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając. Śmietankę ubijamy w 150ml mleka, dodajemy jogurt, miksujemy. Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę serową.4. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Dekorujemy bitą śmietaną, choć nie jest to konieczne.
