Wykonanie
To, że zbliża się lato widać również w deserach, które powstają w mojej kuchni. ;-) Ciężkie ciasta ustąpiły tym lekkim, delikatnym i mniej słodkim. Lato zawsze upływa mi na wariacjach z sernikami na zimno, oto jeden z łatwiejszych w wykonaniu i bardzo smacznych. Puszysta warstwa serowa i jeszcze bardziej puszysta warstwa truskawkowa, lekka jak pianka. :-) Dodatek
bitej śmietany nie jest konieczny, choć szczerze polecam. ;-)
Spód:70g
masła1 szklanka
mąki1
jajko2 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWarstwa serowa:800g
waniliowego serka homogenizowanego1 opakowanie
bitej śmietany w proszku150ml zimnego
mleka2 płaskie łyżki
żelatynyTruskawkowa pianka:500g
truskawek (poza sezonem mrożone)1
galaretka truskawkowa1 płaska łyżka
żelatyny2 łyżki
cukru1 opakowanie
bitej śmietany w proszku150ml zimnego
mleka200g gęstego
jogurtu naturalnego1. Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy.2.
Żelatynę rozpuszczamy w 80ml zimnej
wody, odstawiamy. Przygotowujemy warstwę
serową: w 150ml
mleka miksujemy
śmietanę w proszku do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy
serek waniliowy, ponownie miksujemy.
Żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła (nie może być gorąca, ale nie może być w niej również grudek). Wlewamy do masy serowej, mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód ciasta, chłodzimy w lodówce minimum 1h.3.
Galaretkę i
żelatynę rozpuszczamy w 250ml wrzątku (dokładnie mieszamy). Pozostawiamy do wystudzenia, często mieszając.
Śmietankę ubijamy w 150ml
mleka, dodajemy
jogurt, miksujemy.
Truskawki miksujemy w blenderze (mrożone wcześniej rozmrażamy) i dodajemy je wraz z przestudzoną
galaretką do wcześniej przygotowanej masy. Wylewamy na stężałą masę
serową.4. Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Dekorujemy
bitą śmietaną, choć nie jest to konieczne.