ßßß

Bardzo wdzięczne, szybkie i niezwykle smaczne ciasto. W sam raz na letnie biesiadowanie. No i jeszcze mamy truskawki, więc spieszcie się, bo potem do czerwca przyjdzie nam czekać:-) Choć myślę, że spokojnie można użyć innych owoców. Podpatrzone u Pieczarki Mysi .
Składniki:0,5 kg truskawek,250 g mąki,125 g masła2 jajka,6 łyżek cukru,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,300 g jogurtu naturalnego.Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypywać do utartych składników. Mąkę dodawać na przemian z jogurtem i bardzo delikatnie mieszać. Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę natłuścić i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę. Na wierzch ułożyć w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Piec około 60 min w temperaturze 160 stopni C.