Wykonanie


Bardzo wdzięczne, szybkie i niezwykle smaczne ciasto. W sam raz na letnie biesiadowanie. No i jeszcze mamy
truskawki, więc spieszcie się, bo
potem do czerwca przyjdzie nam czekać:-) Choć myślę, że spokojnie można użyć innych
owoców. Podpatrzone u
Pieczarki Mysi .


Składniki:0,5 kg
truskawek,250 g
mąki,125 g
masła2
jajka,6 łyżek
cukru,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,300 g
jogurtu naturalnego.Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z
cukrem, następnie dodać po jednym
jajku.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypywać do utartych składników.
Mąkę dodawać na przemian z
jogurtem i bardzo delikatnie mieszać. Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę natłuścić i posypać
bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę. Na wierzch ułożyć w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół
truskawki. Piec około 60 min w temperaturze 160 stopni C.