Wykonanie
Kolejny przepis na
sałatkę, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. :-)
Majonez został zastąpiony pysznym sosem. Gwarantuję - jeśli nie zdradzicie, że to sos z dodatkiem
serka homogenizowanego i
jogurtu, nikt się nie zorientuje. Poza tym nic więcej nie dodaję, bo
sałatkę gyros zna każdy. Taki imprezowy niezbędnik. ;-)

2
filety z kurczaka1 puszka
kukurydzy konserwowej5 sporych
korniszonów1
czerwona papryka1/2 główki
kapusty pekińskiej2 małe
czerwone cebuleSos:400g
serka homogenizowanego1 mały
jogurt naturalnykeczupsól,
pieprz1.
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką
oleju i
przyprawą do gyrosa (w sporej ilości). Podsmażamy i studzimy.2.
Paprykę,
korniszony i
cebulę kroimy w kostkę.3.
Kapustę piekińską siekamy,
kukurydzę odsączamy z zalewy.4. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Keczup,
sól i
pieprz dodajemy do smaku.5. W dużej misce układamy kolejno składniki: filety,
cebulę, 1/2 sosu,
ogórki,
papryka, 1/2 sosu,
paprykę,
kapustę pekińską.6. Schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.
