ßßß Cookit - przepis na Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka

Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka

nazwa

Wykonanie

Pierwsza myśl: jak to - mleko zamiast śmietanki? :-) Przepis pochodzi stąd: KLIK . Sos posmakował nam tak, że robimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na śmietanie. Szklanka słodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków.
Pulpety:
500g mielonego mięsa
sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka
Sos:
500g pieczarek
3,5 szklanki mleka 3,2%
1 szklanka wody
2,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
sól, pieprz, olej
1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.
2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok.
3. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
4. W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką - można przez sitko jeśli są grudki.
5. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć).
6. Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/dietetyczny-sos-pieczarkowy-z-mleka.html