Wykonanie
Pierwsza myśl: jak to -
mleko zamiast śmietanki? :-) Przepis pochodzi stąd: KLIK . Sos posmakował nam tak, że robimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na
śmietanie. Szklanka słodkiej
śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka
mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. ;-) Sos dobrze pasuje do
makaronu albo
ziemniaków.

Pulpety:500g
mielonego mięsasól,
pieprz ziołowy,
czerwona papryka,
ostra paprykaSos:500g
pieczarek3,5 szklanki
mleka 3,2%1 szklanka
wody2,5 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka suszonego
lubczyku, u mnie od
Przyprawy Świata
Gdyniasól,
pieprz,
olej1.
Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą
wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.2.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż
pieczarki ściemnieją i puszczą sok.3.
Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki
mleka i lekko podgrzewamy.4. W tym czasie w pozostałym
mleku należy dokładnie rozmieszać
wodę. Naczynie z
pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy
mleko z
mąką - można przez sitko jeśli są grudki.5. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy
wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć).6. Doprawiamy
lubczykiem,
solą i
pieprzem. Chwilę podgrzewamy.



