ßßß
Pulpety:500g mielonego mięsasól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra paprykaSos:500g pieczarek3,5 szklanki mleka 3,2%1 szklanka wody2,5 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdyniasól, pieprz, olej1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok.3. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.4. W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką - można przez sitko jeśli są grudki.5. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć).6. Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.


