Wykonanie
RATAFIA - to nic innego jak wieloowocowa
nalewka pochodzenia francuskiego robiona przez cały sezon letni w
owoców dojrzewających w danym momencie. Generalnie nie ma jednego, żelaznego przepisu na ten pyszny
napój ... potrzebujemy
owoce (im więcej tym efekt smaczniejszy),
cukier i
alkohol. Wymaga ona od nas przede wszystkim jednego - cierpliwości :)Bo gotowa do spożycia jest praktycznie ... po kilku miesiącach od nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących
nalewki.Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające
owoce:
truskawki,
maliny,
jagody,
wiśnie,
czereśnie,
porzeczki,
agrest,
morele,
gruszki,
śliwki,
jabłka, jarzębinę,
owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane
orzechy czy
migdały. Musimy pamiętać, aby
owoce posiadające pestki wydrylować, a duże
owoce podzielić na mniejsze cząstki. Każdą warstwę
owoców zasypujemy niewielką ilością
cukru i zalewamy
alkoholem:
czystą wódką lub
spirytusem.
Alkohol powinien zawsze przykryć nasze
owoce.
Słój zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe, jasne miejsce.Po kilku miesiącach
nalewkę możemy przefiltrować, opcjonalnie dodać
cukier do smaku i rozlać do butelek.Każdorazowo otrzymamy
nalewkę o innym smaku, bo nie sposób "wyprodukować" ratafię, która zawsze będzie smakowała tak samo ... i to chyba jej urok :)))
Nalewka po 3 tygodniach od nastawienia. Zawiera:
truskawki,
maliny,
borówki i
czereśnie.
Nalewka po 3 miesiącach od nastawienia. Doszła
czarna porzeczka,
morele i
brzoskwinie.A poniżej efekt po 4 m-cach od nastawienia, już po 2 krotnym przefiltrowaniu przy użyciu papierowych filtrów do
kawy.

