Wykonanie
Ciasto znane chyba dosłownie od pokoleń :)) tylko pod różną nazwą, zależnie od regionu.W moim domu funkcjonuje nazwa "kruszawiec", ale równie popularny jest skubaniec czy pleśniak.W każdym razie wszystkie nazwy oznaczają jedno: pyszne, kruche ciasto, z dodatkiem kwaskowego
dżemu,
owoców i słodkiej, chrupiącej pianki bezowej ...Uwielbiam je za smak, prostotę, i za to, że przywołuje wspomnienia odległych lat i domu rodzinnego...

Składniki: (foremka 21cm x 30cx)500g
mąki pszennej250g
margaryny1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany 18%1
budyń czerwony bez
cukru (malinowy,
wiśniowy,
truskawkowy lub
poziomkowy)1 łyżka
kakaodowolne
owoce: u mnie
czarna porzeczka odsączona z kompotu1/2 s łoika
dżemu z czarnej porzeczki lub
powideł śliwkowychWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek. Z
margaryny,
żółtek, 1/4 szklanki
cukru,
cukru waniliowego,
mąki,
proszku do pieczenia i
śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać
kakao i zagnieść ponownie. Ciasto ciemne i jedno ciasto jasne owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.Drugim jasnym
ciastem wyłożyć formę wysmarowaną
masłem i posypanej
mąką.Na cieście rozsmarować
dżem lub powidła, na to wyłożyć
owoce.Ciasto
kakaowe zetrzeć na tarce na wyłożone
owoce. Następnie ubić
białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo pozostałe ¾ szklanki
cukru i jeszcze chwilę ubijać. Dodać proszek budyniowy (lub
kisiel). Ubitą piankę wyłożyć na ciemne ciasto.Na nią zetrzeć jasne ciasto (lub poskubać palcami)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50-55 minut.
