Wykonanie
Kruszawiec, skubaniec, pleśniak... w różnych miejscach, różnie nazywany, "chodził" za mną już długi czas.Mimo, że ciasto bardzo smaczne, to trochę przeze mnie zapomniane. Dzień Kobiet był dobrym pretekstem na odświeżenie przepisu.Szkoda tylko, że nie miałam własnej roboty
czarnej porzeczki (takiej ze słoika zasypanej tylko
cukrem) albo
agrestu i użyłam
porzeczki z kompotu.Jednak to nie to samo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa, a wg mnie do kruszawca zdecydowanie pasuje kwaśny
owoc, który przełamuje
słodycz ciasta.Mimo tego ciasto wyszło kruchutkie, piana bezowa chrupiąca i na jakiś czas zaspokoiło mój smak :)

Składniki:250g
margaryny1 ¼ szklanki
cukru + 3 łyżki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego4
jajka500g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietanybudyń malinowy bez
cukru (lub inny czerwony)1 łyżka
kakaodżem z czarnej porzeczki lub
powidła śliwkoweWykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek.Z
margaryny, 2
żółtek, ½ szklanki
cukru,
cukru waniliowego,
mąki,
proszku do pieczenia i
śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać
kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto
kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej
masłem lub
margaryną i posypanej
mąką.Na cieście rozsmarować
dżem lub powidła. Na
dżem wyłożyć
owoc.Ciasto
kakaowe zetrzeć na wyłożone
owoce (lub pokruszyć na kawałki).Ubić 4
białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki
cukru i dalej ubijać. Dodać
budyń.
Białka wyłożyć na ciemne ciasto.Na
białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.Smacznego .