ßßß Cookit - przepis na KRUSZAWIEC

KRUSZAWIEC

nazwa

Wykonanie

Kruszawiec, skubaniec, pleśniak... w różnych miejscach, różnie nazywany, "chodził" za mną już długi czas.
Mimo, że ciasto bardzo smaczne, to trochę przeze mnie zapomniane. Dzień Kobiet był dobrym pretekstem na odświeżenie przepisu.
Szkoda tylko, że nie miałam własnej roboty czarnej porzeczki (takiej ze słoika zasypanej tylko cukrem) albo agrestu i użyłam porzeczki z kompotu.
Jednak to nie to samo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa, a wg mnie do kruszawca zdecydowanie pasuje kwaśny owoc, który przełamuje słodycz ciasta.
Mimo tego ciasto wyszło kruchutkie, piana bezowa chrupiąca i na jakiś czas zaspokoiło mój smak :)
Składniki:
250g margaryny
1 ¼ szklanki cukru + 3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
500g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony)
1 łyżka kakao
dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek.
Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
Na cieście rozsmarować dżem lub powidła. Na dżem wyłożyć owoc.
Ciasto kakaowe zetrzeć na wyłożone owoce (lub pokruszyć na kawałki).
Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
Smacznego .
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/03/kruszawiec.html