ßßß
Składniki:300g mąki pszennej4 jajka100g cukru pudru (u mnie 80)200g margaryny3 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki śmietany3/4 szkl. cukruponadto:mały słoik powideł śliwkowychmasa do karpatki1 szkl. orzechów włoskich
Wykonanie:Białka oddzielić od żółtek. 3/4 szkl cukru i białka na razie odstawić.Mąkę przesiać na stolnicę, margarynę posiekać nożem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą cienko rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. 32x24cm. Ciasto posmarować cienko powidłami śliwkowymi.Teraz białka ubić na sztywną pianę. Podzielić na 2 części i wyłożyć na powidła. Wierzch obsypać orzechami.Placki piec ok.20 minut w temp. 180CPrzygotować masę według instrukcji na opakowaniu.Wystygnięte placki przełożyć masą karpatkową.Porada:Ponieważ ciasto trzeba cienko rozwałkować i jest dosyć kłopotliwe przenoszenie go do blachy, można odrysować spód blaszki na papierze do pieczenia i na nim wałkować ciasto. Wystarczy wierzch lekko oprószyć mąką i nic się nie klei.Teraz papier z ciastem wystarczy włożyć do blaszki.