Wykonanie
Sezon na
truskawki w pełni, dlatego dziś proponuję szybkie i proste ciasto z tymi cudownymi
owocami :-)Składniki:300 g
margaryny300 g
mąki pszennej5
jajek1 op.
cukru waniliowego200 g
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 500 g
truskawek na kruszonkę:80 g
margaryny1/2 szkl.
mąki krupczatki1/2 szkl.
cukruWykonanie:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć.
Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki żeby była miękka i utrzeć w misce za pomocą miksera razem z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym
jajku, ciągle miksując. Na koniec dodać przesianą
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć równo ciasto. (Ciasto jest dość płynne).Na wierzch ciasta wyłożyć
truskawki, duże sztuki można przekroić na połówki.Podane składniki na kruszonkę wymieszać rękami w misce i pokruszyć na truskawkach.Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st.C na 40 minut.Smacznego :-)