Wykonanie
Długo zeszło mi z rozpoczęciem tegorocznego Sezonu
truskawkowego, ale w końcu zebrałam się w sobie i zrobiłam to łatwe, szybkie i mało pracochłonne ciasto z
truskawkami . Ciasto schodzi szybko, bo je go nawet moja córka, która ogólnie za ciastami nie przepada i bywa, że nawet nie próbuje moich wypieków, niestety. Tym razem coś jej się w nim spodobało, bo nie tylko spróbowała, ale sięgnęła po kolejne kawałki.
Truskawek jest w nim co prawda niewiele(
pokryłam całą powierzchnię ciasta plastrami) ale ma fajny delikatny,
truskawkowy posmak. Przepis podała Arabeska na forum CinCin
1/2 kostki
margaryny(dałam
masło)3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy4
jajka2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniatruskawkikruszonka:1/4 kostki
masła5 łyżek
mąki5 łyżek
cukruMargarynę rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z gazu, dodajemy
cukier i mieszamy. Wbijamy 4
żółtka i stopniowo wsypujemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Przekładamy ciasto na blachę(średniej wielkości, wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą). Wyrównujemy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 8 minut w piekarniku w temp180 st CW tym czasie ubijamy na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Przygotowujemy
truskawki. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy.Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie
truskawki, następnie łyżką układamy piane z
białek w kilku miejscach, kupkami, posypujemy kruszonką(może być dowolna).Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25-30 minut w temp. 180 st C