ßßß
1/2 kostki margaryny(dałam masło)3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy4 jajka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniatruskawkikruszonka:1/4 kostki masła5 łyżek mąki5 łyżek cukruMargarynę rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z gazu, dodajemy cukier i mieszamy. Wbijamy 4 żółtka i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Przekładamy ciasto na blachę(średniej wielkości, wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Wyrównujemy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 8 minut w piekarniku w temp180 st CW tym czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Przygotowujemy truskawki. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy.Wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie truskawki, następnie łyżką układamy piane z białek w kilku miejscach, kupkami, posypujemy kruszonką(może być dowolna).Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25-30 minut w temp. 180 st C