ßßß Cookit - przepis na SZPLITRY DANUSI

SZPLITRY DANUSI

nazwa

Wykonanie

Czemu szplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ...
Już wyjaśniam :))
Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska.
Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) .
Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana.
A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi, postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :))
Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są pyszne i szybkie do zrobienia :))
Składniki: (na ok 50 małych sztuk)
250 gram masła o temperaturze pokojowej
250 gram mąki pszennej
1 żółtko
50 ml kefiru (ja dałam jogurt naturalny)
1 cukier waniliowy
słoik powideł śliwkowych (230g)
2 łyżki cukru jeśli nie będziemy lukrować ciastek, ani posypywać cukrem pudrem, jeśli lukrujemy - cukier pomijamy
Wykonanie:
Masło zmiksować mikserem. Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5cm, jeśli będzie się trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę (nie polecam dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/02/szplitry-danusi.html