Wykonanie
Czemu szplitry? I
czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ...Już wyjaśniam :))Szplitry - to pyszne małe
ciasteczka rodem z Górnego Śląska.
Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z
marmolady,
sera lub
maku, posypane
cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) .Okazuje się, że takie
ciasteczka tylko krucho-
drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana.A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi, postanowiłam
ciastka nazwać Jej imieniem :))Polecam ten przepis gorąco, bo
ciasteczka są pyszne i szybkie do zrobienia :))

Składniki: (na ok 50 małych sztuk)250 gram
masła o temperaturze pokojowej250 gram
mąki pszennej1
żółtko50 ml
kefiru (ja dałam
jogurt naturalny)1
cukier waniliowysłoik
powideł śliwkowych (230g)2 łyżki
cukru jeśli nie będziemy lukrować
ciastek, ani posypywać
cukrem pudrem, jeśli lukrujemy -
cukier pomijamyWykonanie:
Masło zmiksować mikserem. Dodać
żółtko,
cukier waniliowy,
jogurt i chwilę miksować całość. Następnie wsypać
mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam
ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5cm, jeśli będzie się trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością
mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub
marmoladę (nie polecam
dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.Kiedy wystygną posypujemy
cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość
cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru.

