Wykonanie

Jestem wielbicielką twardawych (lekko kruchych), półsłodkich
ciasteczek - te bardzo mi smakowały. Wspaniała była zabawa razem z dziećmi przy wykrawaniu
ciasteczek - Wiktoria sama 'wyprodukowała' całą puszkę
ciastek!Składniki:700 g
mąki pszennej3
jajka250 g
masła, zimnego1 szklanka
cukru pudru2 opakowania
cukru waniliowego (16 g w opakowaniu)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDo przełożenia:
powidła śliwkowe lub inny ulubiony
dżemZe wszystkich składników wyrobić szybko ciasto (składniki można też zmiksować w makaserze). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm (lekko podsypując
mąką przy wałkowaniu) i wykrawać
ciasteczka. W połowie
ciasteczek w środku wykroić dziurkę.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią
ciasteczka i piec około 10 minut w temperaturze 190ºC. Pilnować, by
ciastka pod koniec pieczenia zbyt mocno się nie spiekły. Wystudzić na kratce.Po ostygnięciu
ciastka bez dziurki posmarować powidłami i przykryć (oprószonymi wcześniej dodatkowym
cukrem pudrem)
ciastkami z dziurką.Z przepisu wychodzi baardzo dużo
ciastek (nie liczyłam).Smacznego :-).

Źródło przepisu - 'Na miotle' .