ßßß
Jestem wielbicielką twardawych (lekko kruchych), półsłodkich ciasteczek - te bardzo mi smakowały. Wspaniała była zabawa razem z dziećmi przy wykrawaniu ciasteczek - Wiktoria sama 'wyprodukowała' całą puszkę ciastek!Składniki:700 g mąki pszennej3 jajka250 g masła, zimnego1 szklanka cukru pudru2 opakowania cukru waniliowego (16 g w opakowaniu)1 łyżeczka proszku do pieczeniaDo przełożenia:powidła śliwkowe lub inny ulubiony dżemZe wszystkich składników wyrobić szybko ciasto (składniki można też zmiksować w makaserze). Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm (lekko podsypując mąką przy wałkowaniu) i wykrawać ciasteczka. W połowie ciasteczek w środku wykroić dziurkę.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasteczka i piec około 10 minut w temperaturze 190ºC. Pilnować, by ciastka pod koniec pieczenia zbyt mocno się nie spiekły. Wystudzić na kratce.Po ostygnięciu ciastka bez dziurki posmarować powidłami i przykryć (oprószonymi wcześniej dodatkowym cukrem pudrem) ciastkami z dziurką.Z przepisu wychodzi baardzo dużo ciastek (nie liczyłam).Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Na miotle' .