ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNY STOLLEN

ŚWIĄTECZNY STOLLEN

nazwa

Wykonanie

Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej strucli. Uwielbiam jej smak, pewnie dlatego, że bardzo lubię marcepan, a on właśnie dominuje w tym cieście.
Jakoś dotychczas jednak, zawsze skłaniałam się ku tradycyjnemu polskiemu keksowi, który obowiązkowo piekę na Boże Narodzenie. W tym roku jednak będzie odstępstwo. Zamiast keksa - niemiecki stollen. Ciasto podobno można upiec nawet 4-5 tygodni przed świętami, zawinąć w ściereczkę, aby spokojnie w chłodnym miejscu leżakowało sobie do świąt.
Mój stollen upiekłam 6 dni przed świętami.
Oczywiście musiałam zdegustować zaraz po wystudzeniu i stwierdzam mało skromnie: był pyszny!
Składniki:
40g świeżych drożdży
175 ml ciepłego mleka
1 jajko
80g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
125g roztopionego masła
50g margaryny
40g roztopionego smalcu
500 g mąki
50g rodzynek
50g suszonej żurawiny
100g mieszanki keksowej
50g płatków migdałowych
50g skórki pomarańczowej
ok. 250g marcepana
laska wanilii lub cukier waniliowy na wierzch:
2 łyżki rozpuszczonego masła
1/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 10 minut. Mąkę, sól, jajko, rozpuszczone tłuszcze i cukier, a następnie mleko z drożdżami umieszczamy w mikserze. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, do momentu, aż będzie gładkie, a wszystkie składniki ładnie się połączą. Następnie dodajemy bakalie. Całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na blat kuchenny i delikatnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Bliżej jednej z krawędzi układamy rulon marcepana wzdłuż długości ciasta. Zawijamy brzeg z marcepanem do 3/4 szerokości ciasta.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 o C na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 o C i piec kolejne 40 minut (do zrumienienia).
Wystudzone ciasto smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy obficie cukrem pudrem. Zawijamy w folię aluminiową, papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę i odkładamy do leżakowania i "nabierania mocy" :))
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/12/swiateczny-stollen.html