ßßß
Składniki:40g świeżych drożdży175 ml ciepłego mleka1 jajko80g cukru pudru1/4 łyżeczki soli125g roztopionego masła50g margaryny40g roztopionego smalcu500 g mąki50g rodzynek50g suszonej żurawiny100g mieszanki keksowej50g płatków migdałowych50g skórki pomarańczowejok. 250g marcepanalaska wanilii lub cukier waniliowy na wierzch:2 łyżki rozpuszczonego masła1/4 szklanki cukru pudruWykonanie:Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i odstawić na 10 minut. Mąkę, sól, jajko, rozpuszczone tłuszcze i cukier, a następnie mleko z drożdżami umieszczamy w mikserze. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, do momentu, aż będzie gładkie, a wszystkie składniki ładnie się połączą. Następnie dodajemy bakalie. Całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godzinyPo tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na blat kuchenny i delikatnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Bliżej jednej z krawędzi układamy rulon marcepana wzdłuż długości ciasta. Zawijamy brzeg z marcepanem do 3/4 szerokości ciasta.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 o C na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 o C i piec kolejne 40 minut (do zrumienienia).
Wystudzone ciasto smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy obficie cukrem pudrem. Zawijamy w folię aluminiową, papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę i odkładamy do leżakowania i "nabierania mocy" :))