Wykonanie
Puchate, mięciutkie drożdżówki z aromatycznym
czekoladowym budyniem. Nie za mocno słodkie, takie przyjemne dla naszych kubków
smakowych :)Pewnie jestem monotematyczna z tym
drożdżowym ciastem,ale co ja za to
mogę, że ... je uwielbiam!:)))
Składniki : (na 14 sztuk)500g
mąki pszennej30 g
drożdży świeżych3 łyżki roztopionego
masła3/4 szklanki
mleka2
jajka1/2 op.
cukru waniliowego4 czubate łyżki
cukruszczypta
soliPonadto:100g
rodzynekkieliszek
rumu2 budynie
czekoladowe 38g1 rozkłócone
jajko do posmarowania drożdżówekWykonanie:
Rodzynki zalewamy
rumem, moczymy je ok 1h. Jeśli nie mamy
rumu lub za nim nie przepadamy pomijamy tę czynność. Budynie gotujemy w połowie
mleka przewidzianego na opakowaniu, studzimy. Namoczone
rodzynki odciskamy, dodajemy do budyniu.Zrobić rozczyn: z rozkruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i części podgrzanego wcześniej
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą
mąką, następnie dodać ubite
jaja z
cukrem, szczyptę
soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy na niego równą warstwę budyniu z
rodzynkami i zwijamy jak roladę - wzdłuż dłuższego
boku. Roladę tniemy
ostrym nożem na 1cm paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym
jajkiem Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, po czym stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 15 minut (do zrumienienia)