Wykonanie
Dziś coś dla miłośników "białego
mięsa" :)Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak
steków pysznym,
śmietanowym sosem.Polecam gorąco!

Składniki:p ierś z
indykasólpieprzoreganoczosnekolej do smażeniaNa sos:1 szkl.
bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)1 łyżka
mąki1 łyżka
śmietany 18%koperek1 ugotowana i pokrojona
marchewkaWykonanie:
Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi
ziołami. U mnie było to
oregano oraz
sól,
pieprz i odrobina
czosnku. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec – nie wbijamy w
steki widelca, aby nie spowodować wypływania
soków. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnie po smażeniu
steków wlewamy
bulion, zagotowujemy, po czym wlewamy
mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego
bulionu oraz zahartowaną
śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany
koperek oraz pokrojoną w kostkę
marchewkę. Podajemy z
ryżem.
