ßßß Cookit - przepis na STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE

STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE

nazwa

Wykonanie

Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" :)
Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem.
Polecam gorąco!
Składniki:
p ierś z indyka
sól
pieprz
oregano
czosnek
olej do smażenia
Na sos:
1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18%
koperek
1 ugotowana i pokrojona marchewka
Wykonanie:
Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami. U mnie było to oregano oraz sól, pieprz i odrobina czosnku. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec – nie wbijamy w steki widelca, aby nie spowodować wypływania soków. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnie po smażeniu steków wlewamy bulion, zagotowujemy, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany koperek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Podajemy z ryżem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/11/steki-z-indyka-w-smietanowym-sosie.html