Wykonanie
Dziś propozycja niedzielnego obiadu: delikatny
indyk pachnący
czosnkiem w sosie. Wbrew utartej opinii dobrze przyrządzony
indyk nie jest suchy, a dodatkowo jego zaletą jest niska zawartość tłuszczu i to, iż jest lekkostrawny.
Mięso z indyka polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych.
Składniki:2 podudzia z
indyka4 ząbki
czosnku1,5 litra
wody + 250 ml1
kostka rosołowa2 łyżki
mąkisólpieprzolejOddzielić
mięso od kości. Włożyć do miski, posypać
solą i
pieprzem, dodać
olej i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynować w lodówce ok. 0,5 godziny. Podsmażyć na patelni do zrumienienia. Przełożyć do garnka, dolać
wody. Gotować do miękkości na małym ogniu. Wrzucić
kostkę rosołową. W kubku wymieszać 2 łyżki
mąki z 250 ml
wody. Wlać do garnka, gdy
mięso będzie już miękkie. Wymieszać. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Opcjonalnie dosmakować. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami i ogóreczkiem kiszonym.