ßßß Cookit - przepis na Indyk w sosie

Indyk w sosie

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja niedzielnego obiadu: delikatny indyk pachnący czosnkiem w sosie. Wbrew utartej opinii dobrze przyrządzony indyk nie jest suchy, a dodatkowo jego zaletą jest niska zawartość tłuszczu i to, iż jest lekkostrawny. Mięso z indyka polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych.
Składniki:
2 podudzia z indyka
4 ząbki czosnku
1,5 litra wody + 250 ml
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Oddzielić mięso od kości. Włożyć do miski, posypać solą i pieprzem, dodać olej i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynować w lodówce ok. 0,5 godziny. Podsmażyć na patelni do zrumienienia. Przełożyć do garnka, dolać wody. Gotować do miękkości na małym ogniu. Wrzucić kostkę rosołową. W kubku wymieszać 2 łyżki mąki z 250 ml wody. Wlać do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Wymieszać. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Opcjonalnie dosmakować. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami i ogóreczkiem kiszonym.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2013/04/indyk-w-sosie.html