ßßß Cookit - przepis na Mięso z indyka w sosie śmietanowym

Mięso z indyka w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Uff..powracam! Po długiej nieobecności z przyjemnością tu wracam :) Po licznych misjach i wyjazdach (bardzo miłych zresztą) w końcu mogę wrócić do mojego bloga - i stwierdzam, że stęskniłam się za "blogowaniem", pichceniem bez pośpiechu i śledzeniem moich ulubionych, Waszych blogów :)
Czy to uzależnienie? =)
Czy tak już zostanie? Że będę tu wracać, częściej lub rzadziej ale zawsze wracać?
To mój blog, moje miejsce w sieci. Coś co lubię robić. A co najważniejsze - tutaj znajduję osoby, które podzielają moje hobby :)
Tak więc mój blogusiu puci puci...mamunia się Tobą zajmie już teraz porządnie ;*
Składniki:
duża pierś z indyka
mały brokuł
2 marchewki
100g boczku wędzonego
kubek gęstej śmietany ok 300ml
olej
sól
pieprz
papryka wędzona
oregano
ząbek czosnku
200ml gorącego bulionu
ryż
Wykonanie:
KROK 1 - Mięso z indyka kroję w dowolną kostkę i wrzucam do woka na rozgrzany olej. Przyprawiam solą, pieprzem, papryką i ziołami. Podsmażam a w tym czasie kroję boczek - ja użyłam wędzonego ale może być również surowy. Dodaję do mięsa, mieszam i podsmażam.
KROK 2 -
Marchew obieram, myję i kroję w kostkę - dodaję do reszty. Śmietanę przelewam do miseczki i wlewam po trochu bulion ciągle mieszając. Ząbek czosnku wyciskam do miseczki. Taki sosik wlewam do woka.
KROK 3 -
Brokuł myję, rozdzielam na drobne różyczki i dodaję do reszty. Całość mieszam i razem podgotowuję. Doprawiam jeszcze do smaku ziołami, solą i pieprzem. Danie jest gotowe jak brokuł jest miękki -lub tak jak ja lubię lekko twardawy:) Danie podaję na ryżu.
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/05/mieso-z-indyka-w-sosie-smietanowym.html