ßßß Cookit - przepis na INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM

INDYK W SOSIE ŚMIETANOWYM

nazwa

Wykonanie

Mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Trzeba obalić w końcu mit, że jest suche i niesmaczne... przecież tak naprawdę to wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy.
A możliwości jest co niemiara! Tak więc starajmy się, aby to pyszne mięsko jak najczęściej gościło na naszych stołach :)
U mnie dziś w pysznym sosiku śmietanowym :)
Składniki:
pierś z indyka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
4 łyżek jogurtu naturalnego (greckiego)
sól
pieprz
koperek lub natka
ziele angielskie
liść laurowy
mąka do zagęszczenia sosu
1 marchewka
olej
Wykonanie:
Pierś z indyka kroimy w poprzek włókien na kawałki. Solimy i pieprzymy. Smażymy na małej ilości oleju z każdej strony tylko kilka minut, w celu zamknięcia porów. Podsmażone mięso zalewamy bulionem, tak aby zakrył mięso; dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę 1 marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.W szklance mieszamy 2 łyżki mąki z wodą i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt naturalny i koperek lub natkę pietruszki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.
Smacznego !
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/07/indyk-w-sosie-smietanowym.html