ßßß Cookit - przepis na KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM

KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM

nazwa

Wykonanie

potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich.
Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-)
Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-)
Składniki:
1 kg karkówki
2 ząbki czosnku
2 cebule
sól
pieprz
przyprawa do karkówki
majeranek
słodka papryka
ziele angielskie
liść laurowy
3-4 łyżki oleju
śmietana 18%
Wykonanie:
Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła smakami. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy mięso dość mocno ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym mięsie podsmażamy pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zrumieni zawartość patelni przelewamy do naczynia z karkówką, podlewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 1.5h. Po tym czasie karkówka na pewno będzie już miękka. Powstały sosik doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz śmietaną.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/09/karkowka-z-cebula-w-sosie-wasnym.html