Wykonanie
potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich.Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć
mięso na patelni a
potem to już ... z górki ;-)
Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z
ziemniakami i zasmażanymi
buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-)
Składniki:1 kg
karkówki2 ząbki
czosnku2
cebulesólpieprzprzyprawa do
karkówkimajeraneksłodka paprykaziele angielskieliść laurowy3-4 łyżki
olejuśmietana 18%Wykonanie:
Karkówkę nacieramy
przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła
smakami.
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy
mięso dość mocno ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym
mięsie podsmażamy pokrojoną
cebulkę oraz posiekany
czosnek. Kiedy
cebulka się zrumieni zawartość patelni przelewamy do naczynia z
karkówką, podlewamy
bulionem, dorzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie i dusimy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 1.5h. Po tym czasie
karkówka na pewno będzie już miękka. Powstały sosik doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
śmietaną.