ßßß Cookit - przepis na SMAŻONY ŁUPACZ W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM

SMAŻONY ŁUPACZ W SOSIE MAŚLANO-KOPERKOWYM

nazwa

Wykonanie

W kuchni angielskiej znany jako "haddock" , w polskiej jako "łupacz".
Ryba z rodziny dorszowatych, szczególnie ceniona przez osoby dbające o linię, gdyż ma wyjątkowo mało tłuszczu przy dużej zawartości białka.
Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym.
Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy!
Składniki:
500g fileta z łupacza
przyprawa do ryb
sól
majeranek
sok z cytryny
olej
2 łyżki mąki
2 jajka
bułka tarta
Wykonanie:
Filety skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy przyprawami. Wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy: w mące, w rozkłóconym i lekko osolonym jajku oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym dość mocno oleju z obu stron na złoty kolor, ok 4-5 minut - w zależności od grubości naszego fileta. Smażenie ryby na zbyt mało rozgrzanym tłuszczu powoduje jego nadmierne wsiąkanie w panierkę, czego należy unikać.
Składniki na sos:
1/2 szkl śmietany - u mnie 12 %
2 łyżki masła
3/4 szkl bulionu
1 łyżka mąki
1 pęczek koperku
sól
pieprz
Wykonania:
W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wolnym strumieniem wlewamy śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy rybę.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/06/smazony-upacz-w-sosie-maslano-koperkowym.html