Wykonanie
Podobno z
ciastem na
maślance jest tak, że jednym wychodzi całe życie i uważają, że jest to najłatwiejsze ciasto świata a innym nie wychodzi nigdy :( Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.Jedno jest pewne: ciasto jest szybkie, łatwe i baaaardzo pyszne, więc chociażby dlatego warto wypróbować przepis.Mój przepis zaczerpnięty jest z bloga Kulinarne Szaleństwa
Margarytki .Bardzo dokładnie i szczegółowo zasady postępowania z
ciastem na
maślance,
jogurcie czy
kefirze opisała Danusia na blogu Co mi w duszy gra .

Po wyjęciu z piekarnika mimo, że ciasto ładnie urosło była chwila rozterki: jest zakalec czy nie :-)

I radość po wykrojeniu pierwszego kawałka :)) Nieee ma :))Składniki:350g
mąki (2szkl+1 czubata łyżka)2 pełne łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl
cukru2
jajka1 łyżka domowego
cukru waniliowego bądź 1/2 op
cukru wanilinowego1 szkl
maślanki naturalnej1/2 szkl
olejudowolne
owoce : u mnie 5 łodyg
rabarbaru i 100g
borówekNa kruszonkę:150g
mąki120g drobnego
cukru80g
masłaWykonanie:Wyrobić kruszonkę: połączyć
mąkę z
cukrem, dodać zimne
masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
Maślankę,
olej i całe
jaja połączyć. Podać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
cukrem waniliowym. Całość wymieszać - ja zrobiłam to bez użycia miksera, co podobno jest rzeczą nie wskazaną przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną
masłem i posypaną
mąką lub
bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy
owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone w tortownicy było dość wysokie.
