Wykonanie
Zmodyfikowany przepis na
ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i puszyste. Jest trochę odchudzone i mniej słodkie, w porównaniu z tymi, które dotychczas robiłam. Oczywiście jeśli ktoś lubi słodkie ciasta, może dodać więcej
cukru. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie.3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliow y7,5 dag
drożdży (3/4 kostki)5 rozmąconych
jajek1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mlekakilka łodyg
rabarbaru (lub inne
owoce)kruszonka:1/2 kostki
margaryny lub
masła1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDo miski przesiać 3 szklanki
mąki, dodać
cukier,
cukier wanilinowy, rozkruszone
drożdże, roztrzepane
jaja,
olej i
mleko (ważne, aby tego nie mieszać).Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin, najlepiej na noc.Następnego dnia wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania).Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia (lub na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą blachę).Na wierzchu ułożyć pokrojone w kawałki
owoce (u mnie obrany
rabarbar) i posypać kruszonką.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (180'C) i piec ok. 35-40 minut.